3 tényező, amitől elönthet a céltalanság érzése 70 év felett: ezt érdemes tenni a boldog nyugdíjas évekért

70 éves kor felett az embert könnyebben elöntheti a „dologtalanság” érzete, pedig egyáltalán nem kell így lennie.

3 tényező, amitől elönthet a céltalanság érzése 70 év felett: ezt érdemes tenni a boldog nyugdíjas évekért

Időskorban az ember hajlamos rossz értelembe véve elkényelmesedni, hiszen ő már megtette a magáét, és egyre kevésbé figyel oda olyan dolgokra, amik előtte természetszerűen megtöltötték a mindennapjait. Ahogy telnek az évek, olyan nyomasztó gondolatok telepedhetnek az emberre, amitől céltalannak tűnhetnek a mindennapok – pedig ennek nem feltétlenül kell így lennie.

Nem megfelelő szokások 70 felett

Ebben a folyamatban erőteljesen közrejátszik a magányosság, mely sajnos Magyarországon is jellemzi a 70 pluszos korosztály tagjait, elmaradoznak a családi látogatások, beszűkül az élettér. Egy 2015-ös lakhatási felmérésből látszik, hogy 600 ezernél is több 65 év feletti ember él egyszemélyes háztartásban, de a tényleges számok valószínűleg ennél sokkal magasabbra rúgnak. Természetesen a fiatalabb korosztályokat is érinthetik ezek a problémák, általánosan véve az egész társadalmat, az idősebbek azonban sokszor kerülhetnek a társadalom peremére.

Az Euorpean Social Survey – ESS szociális felmérése szerint a társadalmi elszigetelődés jelensége a 65 év feletti magyarok 60%-át érinti, nem élnek társas életet, 10%-uk nem rendelkezik erős baráti vagy családi kapcsolatokkal sem. Ezt a helyzetet csak tovább erősítette a pandémia, illetve a digitális ismeretek hiánya is fokozza a kirekesztettség érzetét.

Számos olyan alapítvány, program létezik, melyek ingyenes digitális oktatást nyújtanak az idősebb generáció számára, amivel érdemes is élni. Ilyen többek között a DélUtán számítógép oktatása nyugdíjasoknak és az Agora Szolnok. A társas kapcsolatok létfontosságúak, és érdemes kihasználni a technika adta lehetőségeket is.

Az időskori hallásromlás sem ritka, és sokan dönthetnek úgy, hogy inkább nem hordanak hallókészüléküket, mert kényelmetlen a használata – valójában azonban pár hónap alatt hozzá lehet szokni, és ez is segít abban, hogy kevésbé érezze magát az ember kieresztve, sőt, így a mentális hanyatlás is lassítható vagy akár meg is előzhető vele, illetve az egészséges életévek számát is növeli.

A fokozott elszigetelődés mellett az ülő életmód is hozzájárul mind a szellemi, mind pedig a fizikai hanyatláshoz és a rossz hangulathoz. Bizonyos mozgásformák biztonsággal végezhetők 65 éves kor felett is.

Azoknál a 70 év feletti nőknél és férfiaknál, akik napi fél órát töltenek testmozgással, például sétálással, 20-40 százalékkal kisebb a szívbetegség miatti halál kockázata, mint azoknál, akik passzív életet élnek a nyugdíj után. Az embernek élete végéig oda kell figyelni magára, az idősebb generáció tagjai azonban elhanyagolhatják ezeket a dolgokat, ahogy szokták mondani, „arra a kevés időre már minek” .

Ám az a „kevés idő” akár több évtized is lehet, amit nem mindegy, hogy milyen állapotban tölt el az ember. A tápanyagban szegény étrend szintén hozzájárulhat a rossz közérzethez és a negatív gondolkodásmódhoz.
A legegészségesebb diéta a mediterrán étrend, ami esszenciális zsírokban, fehérjékben és lassú felszívódású szénhidrátokban gazdag.

A baj azonban bármikor megtörténhet, de nem kell egyedül megbirkózni vele. Minden 65 év feletti magyar állampolgár ingyenesen igényelheti az Okosóra eszközt, amivel vészhelyzet esetén segítségkérési szándékukat jelezhetik egy 0-24 órás diszpécserszolgálatnak és a kontaktszemélynek – tehát a megadott családtagnak, szomszédnak, barátnak vagy esetleg gondozónak.

A nyugdíjba vonulás után sokakat a „dologtalanság” érzete töltheti el. Pedig ekkor jönnek el azok az évek, amikor az ember a munkája gyümölcsét kiélvezheti, úgy töltheti a szabadidejét, ahogy csak szeretné, és a kedvenc tevékenységeit űzheti. Feleleveníthet régi hobbikat, tanulhat új dolgokat, segíthet másoknak, foglalkozhat a családjával stb.

Bizonyos pozitív szokások még a demencia kialakulását is meggátolhatják. A sikeres, egészséges idős évekhez is kell egy céltudat, enélkül az ember csak elpazarolja azokat a tapasztalatokat, képességeket, amiket 70 év alatt magára szedett. A szocializáció, a kellemes tevékenységek, a hasznosság érzése kiemelt jelentőséggel bír, hogy továbbra is tartalmas és jó legyen az élet.

Forrás: Femina.hu

Kiemelt kép:pexels.com