A HírTV oldalán nyoma veszett a cikknek.

Valami történt a HírTV oldalán lévő cikkel

Az európai parlamenti választások után a Fidesz belép az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjába. Erről beszélt az olasz sajtónak Orbán Viktor, miután találkozott Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel,

– ám a Magyarországon a bejelentést először közlő HírTV weboldaláról eltűnt az írás,

és csak az arra vezető link maradt fent az oldalon. Ennek okáról nincsenek információk.

A magyar miniszterelnök Brüsszelben újságírók egy csoportjának az ezt firtató kérdésre azt válaszolta:

„Az volt az elképzelés, hogy a választások előtt lépünk be, de most már a választás után fogjuk megtenni.

De igen, készen állunk, és csatlakozunk a Konzervatívokhoz”.

Olasz kollégája azonban már sokkal óvatosabban fogalmazott:

„Szó van róla, de nem ezekben a napokban.

Ez egy olyan vita, amely az európai választások után fog megnyílni”

– mondta.

A Fidesz az Európai Néppártból való kizárása után már kacérkodott a második legkisebb létszámú, szélsőjobboldali frakcióval.

2021 márciusában az EP-frakció után az Európai Néppárt pártcsaládját is el kellett hagynia a Fidesznek. A konfliktusok évek óta gyűltek, az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor az önmagából kivetkőzött Deutsch Tamás gestapós tiszthez hasonlította Manfred Webert, az néppárt frakcióvezetőjét.

Manfred Weber hosszú ideig Orbán legfőbb szövetségesének számított az Európai Parlamentben. A szakításuk után, kitálalt, elmondta, mi vezetett a viszony megromlásához.

A nagyobbik magyar kormánypárt már így is több szállal kapcsolódik az olasz kormányfő és az Olasz Testvérek vezetője, Giorgia Meloni által elnökölt euroszkeptikus csoporthoz. A jelenleg pártcsaládon kívüli fideszes európai parlamenti képviselők szavazatai is egyre erősebb egyetértést összhangra utalnak.