Az intelligens eszközökkel körülvett világban rejtegetni magunkat kihívást jelent. Akkor is, ha igyekszünk szigorúan őrizni magánéletünket zárt ajtók mögött, és úgy gondoljuk, hogy csak azt mutatjuk meg a világnak, amit a közösségi média platformokon megosztunk rólunk, tévedünk.

Ezeket az eszközöket úgy tervezték, hogy a lehető legönállóbban lássák el feladatukat – ezért választottuk őket, ugye? Azért, hogy mentesítsenek minket bizonyos kötelező tevékenységek alól. Ugyanakkor emiatt rendelkeznek mesterséges intelligenciával is: a beprogramozott kereteken belül önálló döntéseket képesek hozni, és alkalmazkodni tudnak váratlan helyzetekhez.

Itt van 10 eszköz az otthonodban, amiről talán nem is sejtetted, hogy követ téged!

Bluetooth hangszórók
Az okoshangszórók népszerűsége egyre nő, és ezek az eszközök számos kényelmi funkciót kínálnak. Ám kevesen gondolnák, hogy a magánbeszélgetések, melyeket ezeken keresztül folytatunk, valójában lehallgatottak lehetnek. Az Amazon világszerte több ezer alkalmazottal rendelkezik, akik az Alexa által rögzített adatokat elemzik, állítólag a szoftverproblémák és a készülék pontosságának javítása érdekében. Bár a felvételek anonimek, azokat a készülékszám alapján bármikor vissza lehet követni.

Robotporszívók
A robotporszívók praktikus eszközök, amelyek könnyítik meg az otthoni takarítást. Ám mögöttük az eszközök adatokat gyűjtenek. Például a Google és az iRobot közösen térképet készít az otthonodról, amit más eszközökkel megosztanak. A kínai Dongguan Diqee robotporszívó pedig rendelkezik beépített 360 fokos éjszakai kamerával. Habár a gyártók tagadják, hogy gyűjtenének és felhasználnának bármilyen információt a felhasználók életéről, egy esetleges hacker nem foglalkozik a törvényi előírásokkal.

Gépkocsik
A mai autók szinte űrhajóként rendelkeznek okosfunkciókkal, érzékelőkkel és kamerákkal, melyek mindenféle adatot rögzítenek a motor indításától kezdve. Mint egy repülőgép fekete doboza, ezek az adatok visszakövethetők, és segíthetnek egy baleset körülményeinek feltárásában. A gyártók ezeket az adatokat kérésre átadhatják a hatóságoknak, így feltárva vezetési szokásainkat, sebességünket, és ezeket akár a bíróságon is felhasználhatják.

Gyerekjátékok
Több modern játékban található mikrochip, amely segítségével a gyártó adatokat gyűjt a termék fejlesztése érdekében. Néhány játék azonban Bluetooth vagy WIFI kapcsolaton keresztül csatlakozik egy szerverhez, és adatokat küld a felhasználó viselkedéséről. Bár a gyártók szándéka pozitív, ezek a játékok általában minden tízméteres körzetben lévő eszközhöz csatlakozhatnak, így potenciálisan lehallgathatják, mi történik a játék körül.

Webkamerák
A személyes adatgyűjtés egyik leggyakoribb módja a webkamera, ugyanakkor ez könnyen kiküszöbölhető is: mindig takard le maszkolószalaggal, amikor nem használod. Ezzel biztosíthatod, hogy hackerek ne szerezzenek meg rólad kompromittáló anyagot.

Okosórák és fitnesz karkötők
A Kaspersky Lab 2018-ban figyelmeztetett arra, hogy ezek az eszközök a háttérben elemzik a felhasználó „viselkedési profilját”, lehetővé téve milliók számára az azonosítást. Ez különösen veszélyes lehet, ha valaki rossz szándékkal rendelkezik, mivel a kütyü akár 90%-os pontossággal ismerheti fel olyan személyes adatokat, mint a jelszavak.

Fogkefék
Manapság számos modern fogkefe kapcsolódik a mobileszközökhöz, hogy hasznos információval szolgáljon higiéniai szokásainkról. Néhány OralB modell akár közvetlen kapcsolatot is teremt a fogorvosunkkal. A Bluetooth-képes okosfogkefe nem csupán arról tájékoztat, hogy megfelelően mosoly-e fogat, hanem minden adatot továbbít a fogorvosnak, aki ezek alapján személyre szabott tanácsokat adhat.

Fülhallgatók
Manapság alig akad olyan, aki nélkülözni tudná mobiltelefonját és fejhallgatóját. Annak ellenére, hogy ezek az eszközök ártalmatlannak tűnnek, hackerek számára kiváló lehetőséget nyújtanak. Izraeli kutatók bebizonyították, hogy némi szaktudással mikrofonná is lehet átalakítani a fejhallgatókat. A hangszórók ugyanis reagálnak a levegő rezgéseire, amelyekből precíz adatokat gyűjthetünk.

Otthoni megfigyelő kamerák
Sokan úgy gondolják, hogy otthonukat biztonságosabbnak érzik a megfigyelő kamerák használatával. Ám ugyanazon felvételt, amit mi látunk, egy tapasztalt hacker könnyedén megszerezheti, hiszen ezek a rendszerek általában internethez csatlakoznak. Annak érdekében, hogy ezt kizárd, érdemes kétlépcsős hitelesítést aktiválni a programban, amikor bejelentkezel.

LED izzók
Bár nevetségesnek hangzik, a technológiai fejlődés eljutott oda, hogy akár a közönséges LED izzókon keresztül is kémkedhetnek utánunk a hatóságok. A Newark Nemzetközi Repülőtéren például bevezettek egy ilyen megfigyelőrendszert, amely többek között 171 LED izzóból és 8 térfigyelőkamerából áll, és együttesen információkat továbbít egy biztonsági szerverre.

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy az életed nem olyan értékes, hogy valaki kémkedjen utánad, mindig fontos az óvatosság. Ezek a készülékek ugyanis nem csupán a kényelmet szolgálják, hanem az általuk közvetített igazság elfogadtatását is célozzák. Eközben az agyadat teljesen átállítják, és hajlamos lehetsz bedőlni a manipulációnak.

Kiemelt Kép: pexels.com

Forrás: Filantropikum.com