Nem megfelelő korhatári kategóriába soroltan és nem megfelelő időpontban sugározta a Sztárbox november 5-i epizódját az RTL – állapította meg a Médiatanács a január 30-i ülésén. A műsorszámot az erőszakos jelenetek miatt 16 éven aluliaknak nem ajánlott jelöléssel kellett volna ellátni, és ehhez mérten csak 21 óra után lett volna szabad sugározni.

Eltört hüvelykujj, bokaszalag-szakadás, bordarepedés – a Sztárbox durvaságát jelzi, hogy már a felkészülés során is súlyos sérüléseket szereztek a ringbe szálló hírességek. A Sztárbox nem sport-, hanem szórakoztató show-műsor, amely hatásvadász módon, mintegy közvetítő közegként használta a résztvevőkre egyáltalán nem veszélytelen ökölvívást úgy, hogy a műsorszámban nem a sportág szabályai szerint folytatták le a mérkőzéseket – jelentette ki a Médiatanács.

A műsorszám gyermekkorú nézői akár azt a téves következtetést is levonhatták a látottakból, miszerint a konfliktusok kezelésének elfogadott módja az agresszió.

Az RTL az érintett epizódot a III. korhatári kategóriába sorolta (12 éven aluliak számára nem ajánlott), és 19.30-tól volt látható a képernyőn. A Médiatanács elbírálása értelmében a műsorszámot a benne halmozottan előforduló erőszakos jelenetek miatt a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliaknak nem ajánlott) kellett volna sorolni, és ennek megfelelően csak 21 óra után lehetett volna kezdeni. A Médiatanács további két eljárásban vizsgálja a Sztárbox különböző adásait is, amelyekben később születik döntés.

Megalázták Fekete Pákót

Az RTL-t egy másik eset miatt is megbüntette a Médiatanács: a Reggeli című műsor október 25-i adásában megalázták Fekete Pákót a műsorvezetők azzal, hogy a kamerák előtt vizsgáztatták állampolgári alapismeretekből. Fekete Pákó joggal számíthatott könnyed, barátságos hangvételű beszélgetésre, ehelyett a műsorvezetők olyan helyzetet teremtettek, amelyet nem tudott megfelelően kezelni.

A műsorvezetők visszaéltek a helyzettel, a vendégük hiányosságaira fókuszáltak, és gúnyolódtak rajta.

A Médiatanács a határozatában kiemeli: a médiaszolgáltató megvalósítja az emberi méltóság megsértését, amikor úgy mutat be egy szereplőt, hogy figyelmen kívül hagyja, illetve megsérti a társadalmi együttélés alapvető normáit ebben az esetben a társadalmi integráció előmozdítását, a közösségi szolidaritást, az egymás iránti tiszteletet. A jogsértés miatt a Médiatanács hárommillió forint bírságot szabott ki az RTL-re, emellett a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére is kötelezte.

Forrás:: vg.hu

Kép: RTL Klub