Csalási kísérletek: újabban sms-ben próbálnak pénzt leemelni a számládról

Ne ugorjunk rá a csalira.

Csalási kísérletek: újabban sms-ben próbálnak pénzt leemelni a számládról

Sms-ben is vadásznak áldozataikra a csalók Magyarországon.

Az utóbbi időben elterjedt a módszer, amelyben otthonról végezhető, részmunkaidős állást kínálnak az üzenetben, majd egy link letöltésére buzdítanak. Vigyázzon mindenki, aki ilyen jellegű sms-t kap.Íme, a részletek:

Magyarországon ismét elterjedt az sms-es csalás. Az érkező üzenet szerint egy cég bővülés miatt sürgősen keres online, otthonról végezhető, részmunkaidős munkához 25-55 év közötti munkatársakat. A szöveg szerint a pozícióval napi 2-80 ezer forint között lehet keresni, azonnali kifizetéssel.

Az sms végén található egy – állítólag – ezzel a munkalehetőséggel kapcsolatos link. Senki ne kattintson rá. A csalók ezen keresztül próbálják rávenni áldozataikat egy WhatsApp-kontakt letöltésére. Ezzel azonban személyes információkhoz férhetnek hozzá, és komoly kockázatot jelenthet a felhasználók számára.

A 24.hu észrevette, hogy nem ritka, hogy hasonló sms-es csalásokkal próbálkoznak bűnözők. Az elmúlt hónapokban többen kaptak hasonló üzeneteket, amelyek csomagszállító szolgálatként tüntették fel magukat. Azonban ezek is veszélyes linkeket tartalmaztak, és a csalók célja az volt, hogy pénzt emeljenek le a gyanútlan emberek számláiról.

Fontos felismerni ezeket a helyzeteket, és figyelni olyan jelzésekre, mint például a külföldi telefonszámok vagy a rossz fogalmazás, ami árulkodhat a csalásról.

Facebook-on is terjed a veszélyes kampány

Az új adathalász kampány, mely a Facebookon terjed, arra törekszik, hogy megszerezze a felhasználók belépési adatait. Amennyiben valakinek sikerült hozzáférnie egy profilhoz, az illető aztán további áldozatokat próbál becsapni – figyelmeztet a Bleeping Computer.

A támadás egy „Nem hiszem el, hogy meghalt. Nagyon fog hiányozni” szövegű Facebook-bejegyzéssel veszi kezdetét. Ezt időnként egy egyszerű link kíséri, máskor pedig egy autóbalesetet ábrázoló videó egy részlete. Fontos az ilyen típusú kísérletek felismerése és az érintett felhasználók óvatosságra intése.

Az adathalász oldal, ahol a hír eléréséhez a Facebook bejelentkezési adatait kérik. A csalók által létrehozott hamis képernyő nagyon hasonlít a valódi Facebook bejelentkező oldalához, így az ide beírt adatokat az elkövetők megszerezhetik. Fontos megjegyezni, hogy az oldalon nincs valós hír, és esetleg átirányíthat a Google-re vagy egy másik kártékony weboldalra.

Ezért különösen ajánlott aktiválni a kétfaktoros hitelesítést. Ez a funkció nemcsak a felhasználónév és jelszó kombinációt kéri be az oldalra való belépéshez, hanem egyéb típusú hitelesítést is igényel, a védelmet a Facebook oldalán, a beállítások között lehet aktiválni.

Forrás: haszon.hu