Megszólalt Stefano Bottoni

Simicska Lajos G-napja óta nem látott helyzet állt elő Varga Judit lemondását követően. Mint ismert, a volt miniszter exférje, Magyar Péter nyíltan kikelt a kormányzat – Orbán Viktor után talán legnagyobb hatalmú – kulcsfigurája, Rogán Antal ellen. A volt tárcavezető korábbi férje fontos tisztségekkel rendelkezett állami cégekben, így meglehetősen jól ismeri a rendszer működését – erről Stefano Bottoni történész nyilatkozott.

Szombaton Novák Katalin után mindössze néhány perccel Varga Judit is bejelentette lemondását. A köztársasági elnök az államfői mandátumát adta vissza, míg utóbbi az összes tisztségétől megvált, és közölte: visszavonul a közélettől.

Varga bejelentése után nem sokkal később, szombaton este saját bejegyzésben kelt ki a hatalmi gépezet ellen Magyar Péter, Varga Judit korábbi férje. Arról írt: a ped0filbotrányok valódi felelősei „nők szoknyája mögé bújnak„, ő maga pedig nem tud azonosulni a hatalomgyárral, így távozik az állami vállalatokban betöltött tisztségeitől.

Magyar vasárnap némileg finomította a bejegyzését, és tisztázta: szerinte nagyon sok tisztességes ember dolgozik a Fideszben, és a párt nem egyenlő Rogán Antallal. Mindemellett azonban hangsúlyozta, hogy eddigi hallgatásának családi oka volt, és nehéz volt szakítania a korábbi életével.

Stefano Bottoni szerint Magyar nyilatkozatát személyes okok motiválták

Simicska gondolhatta, hogy Orbán Viktorral egy súlycsoportban van, Magyar viszont nem. Nem lett volna kötelező posztolnia, emögött személyes motiváció állhat, ami kőkemény. Ez egy hadüzenet

– nyilatkozta Stefano Bottoni történész, aki Orbán Viktor kormányzásáról könyvet adott ki tavaly.

Bottoni szerint egyelőre kérdéses, Magyar egyeztetett-e Vargával a bejegyzése közlése előtt, és ha igen, felmerül, mi lesz a következő lépésük. A történész kiemelte: a volt házaspár nagyon sokat tud a rendszer működéséről.

Stefano Bottoni úgy véli: azért bukott Novák és Varga, hogy Orbánnak ne kelljen. K. Endre fegyelmi ügyét a rendszer „lakmuszpapír”-jának tartja, és felmerül az Orbán család érintettsége a kérdésben.

Orbán egyszerűen rotálja az embereket, megerősíti a pozícióját mások kárára, és ő jön ki pozitívan a dologból az alkotmánymódosítással. Ez számomra aggasztó, de ez a maga módján tanítani való

– jegyezte meg a történész.

Bottoni elmondta, miután látszott, hogy eszkalálódik a helyzet, utána engedték el Novákék kezét. Erre csak azután került sor, miután világosan látszott, komoly károkat fog szenvedni az idei választási kampányban, ha hivatalban tartja a két, a ped0filbotrányban érintett politikust.

(hvg360.hu/Nyugati Fény)