Csütörtökön a kövér holdsarló, az alatta lévő Jupiter és az Uránusz, pénteken pedig a Fiastyúk és a Hold együttállása különleges látványt nyújt az esti égbolton – közölte az MTI a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményére hivatkozva.

Látványos égi események várhatók csütörtökön. A délnyugati égbolton egy égi háromszöget lehet megfigyelni 18:15-től. Szabad szemmel a kövér holdsarló és a fényes Jupiter látható lesz, a második legfényesebb együttállásban. Az Uránusz is csatlakozik hozzájuk, de ehhez már távcső szükséges. Emellett a terminátor vonala (egy megvilágított égitest világos és sötét (azaz nappali és éjszakai) részét elválasztó vonal neve – a szerk.) mentén káprázatos kráterek lesznek láthatóak a Hold 40%-os fázisában, például a Theophilius, Cyrillus és Catharina. A Hold felszíne nemrégiben változott egy űrszondának köszönhetően.

Pénteken a Fiastyúk (csillaghalmaz a Bika jegyében – a szerk.) és a Hold együttállása figyelemre méltó látványt nyújt majd az égen. Sötétedés után, 18:30-kor már magasan tündökölnek az égen délnyugati irányban. A Hold 22:23-kor lesz legközelebb a Fiastyúk nyílhalmazhoz, amikor egy kis kézitávcsővel szemlélve a párost, a Fiastyúk csillagaitól egy holdkorongnyi távolságra látható lesz a fényes Hold. A Hold-Fiastyúk találkozó 22:23-as fénypontját egy hatos csillaglánc is díszíti majd, ami könnyen megtalálható lesz egy kézitávcsővel.

További részletek olvashatók a jelenségről és megfigyeléséről a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.

Forrás: femina.hu

Képek:pexels.com (illusztráció)