„Hullnak még fejek, elér ez Orbán Viktorig is!” – mondta egy Fidesz-szavazó.

Mint ismert, két hete robbant a botrány, hogy Novák Katalin tavaly elnöki kegyelmet adott a ped0fil bűncselekmények eltussolását segítő K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, akit a bíróság jogerősen több mint három év börtönbüntetésre ítélt.

Az ügy kirobbanása óta Novák Katalin, Balog Zoltán és Varga Judit is lemondott. Utóbbi bejelentette távozását a közéletből, mert korábbi igazságügyi miniszterként ő volt az, aki ellenjegyezte a ped0filsegítő kegyelmét.

Kapcsolódó: Kiderült: Szentkirályi Alexandra és egy KDNP-s politikus tüntették ki a bicskei gyermekotthon ped0fil igazgatóját

A 24.hu riportot készített olyan falvakban, ahol a Fidesz támogatottsága töretlennek tűnt – legalábbis a ped0filbotrány kitöréséig mindenképpen. Arról érdeklődtek, mit gondolnak a kegyelmi ügyről, illetve Novák Katalin lemondásáról a helyi lakosok, de azt is firtatták, honnan tájékozódnak közéleti ügyekben, mi jut el hozzájuk, mi nem. A riportból egészen megdöbbentő dolgok derültek ki.

Az emberek elmondásai alapján világossá vált, hogy

a botrány az ország leginkább eldugott szegleteibe is eljutott.

Az ukrán határhoz közeli Vásárosnaményban a Fidesz érte el a legjobb eredményt a tavalyi választáson. A szabolcsi régióban valósággal tarolt a kormánypárt, akadt olyan település, ahol 90 százalék adta le szavazatát Orbán Viktorék pártjára.

Fontos megjegyezni, hogy ezen településeken nincs ellenzéki jelenlét, itt tízből kilenc ember a Fideszre szavazott. Azt kérdezték a helyiektől, ők vajon mit gondolnak a kegyelmi ügyről, esetleg megfordult-e a fejükben, hogy elpártoljanak a kormánytól a ped0filbotrány miatt.

Kérdéseikre az alábbi válaszokat kapták a kormánypárti szimpatizánsoktól:

  • „Nagyon szimpatikus volt nekem Novák Katalin, az összes elnök közül a legszimpatikusabb ő volt. Sajnálom.”
  • „Nem értek a politikához, ők jobban tudják ezt, egyik így mondja, a másik úgy mondja, hogy mi van a háttérben, ki tudja. Nézem a híradót este, az egyest, ott mondták, hogy lemondott.”
  • „Épp azt mondtam neki, hogy megvezették Novákot, a jóindulatát, a naivitását, azt hitte szegény, mindenki olyan becsületes, mint ő, és valaki, nem tudjuk ki!, biztos, hogy valamit csináltak mögötte, belevitték, megvezették. Kár.”
  • „Abban biztos vagyok, hogyha ő tisztában van a dolgokkal, és mindennek utánanéz, akkor nem írja alá, hogy kegyelmet kapjon az az igazgatóhelyettes. Mert ő is maximálisan a ped0fil ellen van. Ez szembemegy a gyermekvédelmi törvénnyel. A háttérben valaki nagyot hibázott, Novákot átverték, nem foglalkozott vele.”
  • „Mert ugye Varga Judit sem akarta aláírni, az igazságügyi miniszter, aztán valaki beszólt, hogy mégis csak alá kell írni. De hát ki, ugye? Sajnos nem tudunk erről többet, mert kisemberek vagyunk. De tudja, mi van? Az, hogy nincs ez még lefutva. (…) Hullanak még fejek.”
  • „Az elején tartunk. Csak kibuggyant az igazság.”
  • „El fog érni ez Orbánhoz is. Biztos lehet benne, nem lesz jó pont neki. A Fidesznek se, Orbánnak se. Most a Balogot feszegetik. Püspök úrnak most azért rezeg a léc.”
  • „Nézek én mindent, az ellenzéki tévéket is, az RTL-t, az ATV-t, ott még jobban el-elhangzanak dolgok, kritikus hangok, de nézzük a másikat is, az egyest, hát ott semmi, ott nincs kritika. Így ha van ez is, az is, az ember kiszűr belőle bizonyos dolgokat azért.”
  • „A vidék sajnálja Novákot. Mindenhol örömmel fogadták, de ez az ő hibája.”
  • „Csak egy báb volt, Orbán tette oda.”
  • „Az első perctől nem bíztam benne, nem én. Orbán ültette oda, úgy, mint köztársasági elnök asszonyt. Olyan is volt. Báb. Látszott ez.”
  • „Sajnáljuk, rendes asszony volt, háromgyermekes anya, de jogos volt a lemondás. De azért én gyanakszom. (…) Mert tudja, valami volt benne, ezzel az üggyel, lemondott, mert le akart mondani, nem is emiatt mondott le, ilyesmit sejtek én. (…) Ha nem lett volna ez, akkor lett volna más.”
  • „Ez mindenki hibája, a Fideszé is, Orbáné is.”

Az elhangzottak alapján arra lehet következtetni, hogy még a „kisemberek”-ből is mély undort és megvetést váltott ki a magát „családbarát”-nak nevező Fidesz-kormány ped0filbotránya.

Mint megírtuk, a DK szerdán hozta nyilvánosságra, hogy igazságügyi minisztériumi források azt állítják, maga a miniszterelnök hozta meg a döntést a ped0filsegítő K. Endre szabadon engedéséről, miután a kegyelem elsőre nem ment át Varga Judit igazságügyi miniszteren.

„Orbán Viktor azóta sem állt az ország elé, hogy megmagyarázza a történteket”

– hívta fel a figyelmet Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője szombati sajtótájékoztatóján, kiemelve: Orbán évértékelője tökéletes alkalom, hogy a kormányfő befejezze a bujkálást!