Gátlástalan új csalás terjed a Facebookon – Nagyon vigyázz, ha ilyen hirdetéseket látsz!

Van ettől lejjebb?

Gátlástalan új csalás terjed a Facebookon – Nagyon vigyázz, ha ilyen hirdetéseket látsz!

A bankkártya adataidra utaznak.

Újabb alattomos csalás terjed a Facebookon. A rosszindulatú felek most a temetkezési vállalatok nevében próbálják meg behálózni a jóhiszemű felhasználókat.

Új facebookos adathalász kísérletek

A Facebookon terjedő csalás módszere elképesztően aljas: halálhírrel kapcsolatos posztokhoz kötődik. Az elkövetők hamis profilokon keresztül, temetkezési vállalatok valódi bejelentéseit osztják meg a Facebookon, ezt követően megpróbálják rávenni az elhunytak ismerőseit, hogy egy internetes közvetítésen keresztül vegyenek részt az érintett személy temetésén.

Ha a gyanútlan felhasználók rákattintanak a csalók linkjére, egy adathalász weboldal jelenik meg, ami bankkártya adatokat kér a szertartáson való részvételért. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy mi lesz az áldozatoktól kicsalt kártyaadatok sorsa, de valószínűleg a dark webes piactereken kötnek ki, ahol más bűnözők vásárolhatják meg őket, hogy aztán interneten történő illetéktelen fizetésre használják.

Bármely szolgáltató nevét felhasználják

A csalók már szinte az összes lehetséges felületen jelen vannak, ahol vannak felhasználók. Ha például van Netflix előfizetésed, bármikor megtalálhat egy hamis üzenet vagy email a Netflix online streaming szolgáltató nevét felhasználva, amely szerint probléma adódott az előfizetéseddel, majd egy hamis oldalra kalauzol el.

Fontos tudni, hogy bármilyen más, közismert szolgáltató nevét felhasználhatják, akár a Magyar Postára hivatkozva is megpróbálhatnak átverni a csalók.

A Netflix, a csalókra felhívva a figyelmet, a honlapján közleményt tett közzé:

„Ha e-mailt vagy szöveges üzenetet (SMS-t) kaptál, amelyben a Netflix fiókodhoz tartozó e-mail-cím, telefonszám, jelszó vagy fizetési mód megadására kérnek, az valószínűleg nem a Netflixtől érkezett. Alább tippeket találsz a gyanús e-mailek és SMS-ek azonosítására és kezelésére, fiókod biztonságának megőrzéséhez.

Honnan tudjam, hogy tényleg a Netflix küldte az e-mailt vagy az SMS-t?

Mi soha nem kérjük, hogy e-mailben vagy szöveges üzenetben oszd meg a személyes adataidat. A személyes adatok közé tartoznak a következők:

Hitelkártya vagy bankkártya száma

Bankszámlaadatok

Netflix jelszó

Mi soha nem kérjük, hogy külső szolgáltatón vagy weboldalon keresztül fizess.

Ha az e-mail vagy a szöveges üzenet általad nem ismert URL-re irányító linket tartalmaz, ne koppints vagy kattints rá. Ha már megtetted, ne adj meg semmilyen információt a megnyitott weboldalon.

Mit kell tennem, ha gyanús e-mailt vagy SMS-t kapok?

A csalók csak akkor juthatnak információhoz, ha te adod meg nekik. Úgyhogy ne könnyítsd meg a dolgukat: ne kattints rá a hivatkozásaikra, és ne válaszolj nekik.”

Forrás: help.netflix.com, Femina.hu

Kiemelt kép: pexels.com