A miniszter a sajtótájékoztatóján a kegyelmi botrányra is kitért.

Az új tarifarendszer miatt tartott sajtótájékoztatón Lázár János építési és közlekedési minisztert a bicskei ped0filüggyel kapcsolatban kérdezték.

A tárcavezető közölte: Orbán Viktor minden gyermekotthonra kiterjedő vizsgálatot rendelt el. „Tűzzel-vassal, minden akadályt elhárítva” tárják fel az ügy részleteit, akár 2011-ig, vagy 1990-ig is visszamennek, hogy fény derüljön a történtekre – állította a politikus.

Mint mondta, meggyőződése, hogy V. János hosszú éveken át abu-zálta a rá bízott gyermekeket.

„Egy ilyen embert a börtönből nem szabad kiengedni, egy ilyen embert nem 10 évre kell elítélni, hanem sokkal többre, ennek az embernek a börtönben van a helye, szóba sem kerülhet, hogy hamarabb kikerüljön, és sokkal súlyosabb büntetést kell kiszabni minden pedofil ügyben”

– sorolta.

Lázár új aspektusból közelítette meg az ügyet, és felfokozta a melegellenes kampányt:

„{E}gy fontos és súlyos kérdés lesz, és meg fogja osztani a társadalmat, hogy amikor a Fővárosi Önkormányzat 2010 előtt ezt az embert kinevezte, akkor

ők pontosan tudták, hogy homosz*xuális” (sic!).

Tarlós István egykori főpolgármester a minap V. János kitüntetéséről beszélt.

Az elítélt egykori intézményvezetőt 2015-ben terjesztette fel Bárczy István-díjra a fideszes városvezetés. Karácsony Gergely 2019-ben javaslaot tett a díj visszavonására, ezt pedig elfogadta a Fővárosi Közgyűlés.

Tarlós az interjújában úgy fogalmazott:

„{N}em azért kapta, mert senki sem emlékezett rá, hogy volt egy ilyen ügy, hanem valószínűleg azért – ez nem egy jelentős fővárosi kitüntetés egyébként –, mert az illetékes bizottság egy 25 fős listát egyben terjesztett be, és én azt bőven el tudom képzelni, hogy én magam is valóban így lehettem, hogy

ezt a listát a közgyűlésen nem olvasta senki végig”.

(Lázár János Hivatalos Csatornája/YouTube/Nyugati Fény)