A legendás színésznő, stílusikon és jótékonysági aktivista, Audrey Hepburn 1929. május 4-én született Belgiumban, egy nemesi család leánygyermekeként. Szülei egy-egy válás után találtak egymásra, Ella van Heemstra és Joseph Victor Anthony Ruston 1926-ban kötötték össze az életüket. A színésznő gyermekkorát származásának megfelelően Belgiumban, Angliában és Hollandiában töltötte, előkelő neveltetést kapott. 1935-ben édesapja váratlanul elhagyta a családot, erről Audrey Hepburn mindig azt mondta: „ez volt életem legtraumatikusabb eseménye”.

Audrey Hepburn sokat szenvedett

A világháború évei alatt a színésznő elkezdett balettozni tanulni, később táncelőadásokkal gyűjtött pénzt a holland ellenállásnak. Amikor a németek elzárták az élelmiszerforrásokat Hollandia irányába, a helyiek rákényszerültek arra, hogy tulipánokból készített lisztet egyenek, hogy életben maradjanak.

Ebben az időben a színésznő súlyosan megbetegedett az alultápláltságából fakadóan, besárgult, ödémás lett a lába, tüdőgyulladást kapott, édesanyja alig tudta megmenteni az életét. Később azt mondta, az éhezés éveinek következtében szokott le az evésről, ezért volt egész életében annyira karcsú, vékony alkat.

Mivel a saját bőrén tapasztalta meg, milyen a nélkülözés, a szenvedés, elképesztően empatikus ember vált belőle, aki egész életében segítette a gyengébbeket.

Audrey Hepburn, az UNICEF gyermekvédő szervezet nagyköveteként/unicef.org

Filmes karrierje jóval később, az ötvenes években kezdődött, olyan klasszikus filmekben látható, mint a Római vakáció, az Álom luxuskivitelben, a My Fair Lady, a Sabrina, a Mókás arc, az Amerikai fogócska vagy a Várj, míg sötét lesz.

Audrey Hepburn először 1954-ben ment férjhez, Mel Ferrer színésztől 1960-ban fia született, aki a Sean nevet kapta. 1968-ban váltak el, a sztár pedig még ebben az évben beleszeretett az olasz orvosba, Andrea Dottiba. Második fia, Luca 1969-ben jött a világra.

Audrey Hepburn fiatalon/Biography.com

Audrey Hepburn élete az utolsó hónapjaiban

Színésznői pályafutása után Audrey Hepburn jótékonysági aktivista lett, és a világon mindenhol imádtak. Bármennyire is szerette a gyerekeket, és a jótékonykodást 64 évesen kénytelen volt elköszönni a világtól.

1992-ben, amikor Szomáliából tartott hazafelé Svájcba, súlyos hasi fájdalmakra panaszkodott, így rögtön egy Los Angeles-i kórházba vitték. Ekkor derült ki, hogy vastagbélrákja van, megműtötték, és kemoterápiát is kapott. Ennek ellenére a színésznő tudta, hogy hónapokon belül meg fog halni.

Audrey Hepburn élete utolsó karácsonyát szerette volna az otthonában, Svájcban tölteni, állapota azonban olyan törékeny volt, hogy nem szállhatott fel kereskedelmi repülőre.

Ekkor legjobb barátja, a divattervező Hubert de Givenchy szerzett egy magánrepülőt, amit virágokkal feldíszítve bocsájtott a rendelkezésére a hazaúthoz. Gépekre kötve kelt útra, a személyzet és a pilóta pedig mindent megtett, hogy csökkentsék repülés közben a légnyomást, így óvva a súlyos beteg színésznőt.

Karácsonykor Audrey Hepburn megkérte egy barátját, hogy vegyen neki három különleges kabátot, amiket a fa alá tett Givenchy, Sean és Robert Wolders, az utolsó párja számára. Azt kérte tőlük, mindig gondoljanak majd rá, amikor viselik. Utolsó szentestéjének éjjelén így búcsúzott a családjától:

„Ez volt életem legszebb karácsonya!”

Audrey Hepburn néhány héttel később, 1993. január 20-án álmában hunyt el otthonában, számára alakított hospice környezetben. Fiainak összesen öt gyermeke született, Sean-nak van egy lánya, Emma Ferrer, illetve két fia, Gregorio és Santiago Ferrer. Luca két kislány apukája.

Forrás: instyle.hu

Kiemelt kép: womansworld.com