Készülhetünk a hőhullámokra.

Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója elemzésében írta le, hogy idén májusban már kora nyári hőhullámokra is számíthatunk. Idén tavasszal pedig, az úgynevezett nyári napok száma is bőven meg fogja haladni majd az átlagot.

Az elmúlt 125 esztendő legmelegebb éve van mögöttünk

Kovács, a honlapján közzétett elemzésében kiemelte: az elmúlt 125 év legmelegebb éve volt 2023, és rekordmeleggel indult 2024 is.

Az idei február középhőmérséklete országos átlagban 8,2 Celsius-fok volt, ami 7,0 Celsius-fokkal lépte át az 1991 és 2020 közötti klímanormál átlagát. Ilyen nagy pozitív anomália 1901 óta egyetlen hónapban sem fordult még elő – fogalmazott.

Hozzátette: az előzetes becslések szerint Európa nagy részén – az északi részek kivételével – a februári átlaghőmérséklet legalább 2 Celsius-fokkal volt magasabb a normálnál. Közép- és Délkelet-Európa egyes részein 4-6 Celsius-foknál is nagyobb volt az eltérés, akárcsak Magyarországon.

Kiemelte, a klímaváltozás következtében az 1980-as évektől kezdve melegebbek az egyes évszakok. Jelenleg „egyetlen klímaszimulációban sem látszik, hogy ez a melegedési tendencia a következő évtizedekben csillapodna vagy ellentétes irányba változna”.

Idén a rekordenyhe februárt követően a március is hőmérsékleti csúcsokkal indult Európában – közölte.

Az átlagosnál melegebb tavasz várható

Az ECMWF globális időjárási és éghajlati előrejelző modell legvalószínűbb előrejelzése szerint Európában – az átlagosnál melegebb lesz a tavasz. Európa nagy részén várhatóan 1,8-3,3 Celsius-fokkal lesz melegebb az átlagosnál, kivételt képez Észak-Európa térség.

A szakértő cikkében arra is kitért, idén tavasszal az úgynevezett nyári napok száma – vagyis amikor a legmagasabb hőmérséklet eléri a 25 Celsius-fokot – az átlagosnál gyakoribb lehet. Májusban pedig már kora nyári hőhullámokra is készülhetünk, 80 százalék feletti valószínűséggel.

Április lesz a legcsapadékosabb hónap

Csapadék szempontjából az idén még az átlagnak megfelelő tavaszra lehet számítani, jövőre viszont ismét száraz időszak kezdődhet Közép-Európában.

A Kárpát-medencében április lehet a három tavaszi hónap közül a legcsapadékosabb

– írta a kutató.

Forrás: femina.hu

Kiemelt kép: pexels.com