Tudja még fokozni.

Folyamatosan beszámolunk a Novák Katalin, Varga Judit és Balog Zoltán püspök lemondásához vezető kegyelmi botrányról. A legfrissebb fejlemény, hogy Kónya Endre megpróbálta befolyásolni az abúzusokat elkövető Vásárhelyi János egyik áldozatát, hogy változtassa meg a vallomását. Arra azonban Kónya bizonyára nem számított, hogy az RTL rejtett kamerával rögzíti az esetet, amely által újabb botrány tör ki.

Kapcsolódó: Rejtett kamera buktatta le: A pedofilsegítő Kónya Endre az egyik áldozattal talákozott

Balog Zoltán püspök újra megszólalt, de szavaiban nincs sok hála

Balog Zoltán szombaton a dunamelléki lelkipásztorok és főgondnokok konferenciáján azt mondta: nem indul újra a zsinati elnökségért, azonban a püspöki tisztségét szeretné megtartani. Az eseményen látszólag bűnbánón nyilatkozott, valójában azonban továbbra sem vállalta a lényegi felelősséget a kegyelmi ügyért.

Azt mondta: „megrendülés és bűnbánat” jellemzi őt az elmúlt három püspöki évével kapcsolatban. A kegyelmi ügy felterjesztését „lelkipásztori kötelesség„-nek tartotta, arra azonban nem számított (sic!), hogy milyen következményei lesznek a kérdésnek, ezért a döntést „súlyos hibá„-nak tartja.

Bánja már a tettét Balog püspök, de nem azért

Önvizsgálatot és bűnbánatot” csupán annak kapcsán gyakorol, hogy hogyan lehet és kell a közéleti befolyását érvényesítenie. Ennek kapcsán furcsa magyarázkodásba kezdett:

Hol marad meg ebben az evangéliumi tisztaság és mérce, és hol lépi ezt túl? Amikor ez mérlegre kerül, számos olyan helyzet jut eszembe, amikor a cél, amiért a közéleti befolyásomat érvényesíteni akartam, helyes volt – ahogy megtettem, az a lelkület nem volt helyes. Amikor úgy gondolom, hogy az én saját súlyom, értékem, teljesítményem a döntő, akkor abból gőg lesz, nem hálaadás az Istentől kapott áldásokért”

jelentette ki.

Később azt mondta:

Ezeknek a napoknak, heteknek és a következő időszaknak az a tétje, hogy együtt tudnak-e maradni azok, akiket Isten szeretete a szolgálatban egymás mellé rendelt – hangsúlyozta Balog Zoltán. „A tragédia az lenne – akár maradok, akár nem – ha ugyanúgy folytatnánk, mint eddig.”

Azt azonban nem fejtette ki, mit kéne másként csinálni. Erről szerinte az egyház tagjainak kellene döntenie.

(parokia.hu nyomán)