Magyarországon is érezhető volt a földrengés. Pécsről és Budapestről érkezett bejelentés a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumba.

Közepes, 5,4-es erősségű földrengés rázta meg csütörtökön Montenegró és Bosznia-Hercegovina határvidékét – jelentette a montenegrói közszolgálati televízió az ország szeizmológiai intézetének az adataira hivatkozva.

A magas épületek felső emeletein Magyarországon is érezhető volt a hajnali földmozgás – közölte a HUN-REN FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium kora reggel az MTI-vel.

Az obszervatóriumba Pécsről és Budapestről érkezett bejelentés – írta Győri Erzsébet szeizmológus.

A földrengés epicentruma Montenegró nyugati részén volt, mintegy 30 kilométerre Nikšićtől és 25 kilométerre a boszniai Bilećától. A rengés fészke 14 kilométeres mélységben helyezkedett el, és a földmozgást Szarajevóban és Podgoricában is érezni lehetett.

Magyarországon is érezték, de mit okozott Montenegróban a földrengés?

A montenegrói hatóságok nagyobb károkról vagy sérültekről egyelőre nem tudnak.

A Nyugat-Balkánon nem ritkák a kisebb földrengések, jelentősebb károkat azonban nem szokott okozni a földmozgás. Ebben a térségben a legutóbb 2022 áprilisában volt 5,7-es erősségű rengés, akkor többen megsérültek, egy ember meg is halt.

A közelmúlt legerősebb rengése a Nyugat-Balkánon 2020. december 28-án és 29-én Horvátországban volt; az 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű földmozgások Petrinya és Sziszek közelében 7 halálos áldozatot és 28 sérültet követeltek.

2020 márciusában a horvát fővárost, Zágrábot 5,3 erősségű földrengés rázta meg, amely jelentős károkat okozott.

2019 novemberében Albániában több mint 50 ember halt meg egy 6,4-es erősségű földrengésben. 1963-ban pedig Szkopjében volt akkora mértékű földrengés, hogy a macedón főváros több mint háromnegyede romba dőlt, és több mint ezren életüket vesztették. A 6,9-es erősségű rengést követően az egész várost újjáépítették.