Magyar állampolgárság is járt hozzá..

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője nagyon kemény kérdést szegezett Szijjártó Péternek. Miért kaphatott a vizes sportok világszövetségének korrupcióval vádolt kuvaiti elnöke és felesége idén néhány nap alatt

magyar állampolgárságot és magyar diplomata-útlevelet?

A kérdésre Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára csak március 22-én adott rövid választ Szijjártó helyett. Az államtitkár mindössze annyit közöl, hogy – mint nemzetközi sportszövetség vezető tisztségviselője – Huszain al-Muszallam 2024. január 23-án kapott diplomata-útlevelet.

Felesége azonban a minisztérium nyilvántartása szerint nem rendelkezik ilyennel.

Érdekes véletlenek

A World Aquatics központja a tavalyi, fukuokai vb idején megszületett döntés értelmében 2027-re Lausanne-ból Budapestre költözik, ahol impozáns csarnokot és vízi sportolókra optimalizált edzőközpontot építene az egykori Láng Gépgyár területén.

A beruházást magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter írta alá. Igaz ugyan, hogy a pénzügyi konstrukció nem ismert, a kormány adókedvezményekkel és infrastrukturális beruházásokkal segítheti azt.

Vadai hosszan részletezte a magyar állampolgárság megszerzésének körülményeit.

„2023 nyarán al-Muszallam kitüntette azt a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki hat évvel korábban, a budapesti vizes vb idején még mellőzte a találkozást a sportvezetővel. Úgy tudjuk, hogy pontosan az akkor kirobbant korrupciós botrány miatt.

Hiszen tökéletesen érthetően nem akarta besározni a nevét egy ilyen kétes kapcsolattal.

Ennek fényében több mint furcsa, hogy nem sokkal azok után, hogy eldőlt, Budapestre költözik a WA irodája és felépül a gigantikus új létesítmény a váci út 152–156. alatt fekvő, műemléki védettséget élvező egykori Láng Gépgyár szerelőcsarnoka környékén, Huszain al-Muszallam és felesége gyakorlatilag

pár nap leforgása alatt magyar állampolgárságot és magyar diplomata-útlevelet kapott!”

A sportvezető ezer szállal kötődik Budapesthez

A kuvaiti sportvezető már korábban is rendelkezett ingatlanokkal Budapesten,

nem csoda, hogy Magyarországot – most már hivatalosan is – második hazájának tekinti.

„A meglehetősen súlyos előzmények után robbantotta szombaton a bombát az insidethegames.biz. A portál szerint

a kuvaiti ügyészség bűncselekmény gyanújával vizsgálatot folytat Huszain al-Muszallam,

a World Aquatics magyar állampolgársággal és útlevéllel is rendelkező elnöke ellen”

– összegzett Vadai.