Világossá tette, hogy mi a „probléma”.

A „hazaárulás” egyszerre erkölcsi, jogi fogalom, ugyanakkor büntetőjogi kategória is, ezek pedig gyakran összemosódnak a köznyelvben – magyarázta Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A jogászokkal és az ügyészekkel is sok a gond

Elmondta, szerinte a problémát az okozza, hogy „nem tudjuk, hogy ennek a büntetőjogi kategóriának mi a tartalma, ugyanis a jogalkotó nagyon szűkszavúan fogalmaz”, és maga a kategória sosem lett kipróbálva a rendszerváltás után.

„Emiatt nem lehet tudni, hogy erről a bírók, jogászok, ügyészek pontosan mit gondolnak, hogyan értelmezik azon paragrafusokat, amelyek szerint az a magyar állampolgár követi el a bűncselekményt, »aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából

külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel, vagy tart fenn«”

– mesélte a hivatalvezető.

Kapcsolódó: Itt van Nagy Márton súlyos bejelentése: Az Orbán-kormány végleg kiszolgáltatja Magyarországot a kommunistáknak

Rögzítette, kik a „hazaárulók”

Úgy fogalmazott: egy társadalomnak van „egyfajta tájolója”, amely szerinte jól érzi, hogy „azok, akik következetesen azért dolgoznak, hogy Magyarországot a neki jogosan járó uniós támogatásoktól megfosszák,

azok az emberek mégiscsak valamiféle normasértést követnek el”.

Kapcsolódó: Mi a frász történik? Annyi pénzt bukhatunk Orbánék miatt, amennyit még nem láttunk

Lánczi szerint ugyanakkor nem állítható, hogy ha valaki ezen az alapon eljárást kezdeményezne, feljelentést tenne, akkor ez büntetőjogilag is ilyen megítélés alá esne, elítélnék-e az illetőt. Ezért szerinte

„tisztázni kellene a hazaárulás kérdéskörét” (!),

hiszen – mondta – annak megfogalmazása avíttas, „huszadik századi”.

„A világ sokat változott, és ma már a Magyarországot és az ország szuverenitását érintő kihívások nagyon »árnyaltak, kifinomultak lettek« és számos olyan jogintézmény és cselekmény van,

melyekkel a valódi, »Magyarországnak ártó szándékokat el lehet leplezni, le lehet tagadni«”

– fűzte hozzá.

A tényállást „körül kellene járni”

Azt is mondta, hogy emiatt ezt a tényállását „körül kellene járni”, fel kellene frissíteni – mondta –, és érdemes lenne egy „párbeszédet” folytatni arról, hogy mit értünk ma a hazaárulás fogalmán – merengett a hivatalvezető.

A Velencei Bizottság azon véleményére, amely többek között a Szuverenitásvédelmi Hivatal létét is kifogásolta, Lánczi Tamás elmondta, tárgyalt a bizottság Magyarországra látogató képviselőivel, akiknek elmondta, hogyan fog felépülni a hivatal, hogy az nem egy hatóság, így nincs büntető jogköre, nem szankcionálhat.

„Arra jött létre, amit a Velencei Bizottság egy évekkel ezelőtti határozatában is kimond, hogy »védeni kell Magyarországnak a szuverenitását, alkotmányos önazonosságát, és meg kell védeni a választásokat a külföldi befolyástól«”

– hangoztatta az Orbán Viktor által felkért vezető.

Kapcsolódó: Most kezdődik a leszámolás: Orbán embere bejelentette, elindulnak vizsgálatok, mindenhová bekukkantanak (+videó)

Mivel „el akarják mélyíteni a demokratikus értékeket”, magánszemélyeket is megfigyelnek

Tudatta: a hivatalban, amelyben „a demokratikus párbeszédet akarják elmélyíteni” (?), elemzéseket készítenek, vizsgálnak és feltárnak,

a vizsgálati eredményeket pedig jelentésben teszik közzé.

Megjegyezte: a következő időszakban kiemelten fogják figyelni az európai parlamenti és önkormányzati választásokat, „okulva abból, hogy 2022-ben, illetve azt megelőzően milyen rejtett módon, ügyeskedve, a magyar pártfinanszírozási szabályokat kijátszva, külföldről milliárd forintokkal próbálták meg befolyásolni a magyar választást” – magyarázta.

Elmondta: „a feltérképezésre a szabad információszerzés joga illeti meg a hivatalt az állami szervektől, illetve

magánszemélyektől, magánszervezetektől is bekérhetnek adatokat vizsgálatra, elemzésre”.

Hozzáfűzte: ennek alapján tehetnek megállapításokat, amelyeket az érintettek tudomására hoznak, akik észrevételt tehetnek, és a hivatal ezek után hozza nyilvánosságra a jelentését – közölte Lánczi Tamás.

Mi a demokrácia lényege?

Kijelentette: szerinte „ha valaki ettől fél vagy azt gondolja, hogy ez veszélyt jelent a demokráciára, akkor az

a demokráciának a lényegét nem érti” (!).

A hivatalvezető szerint a Velencei Bizottság „kettős mércét alkalmaz”, hiszen a testület jelentést tesz, megállapít és kijelent Magyarország egy államigazgatási szervéről, ugyanakkor ezt a jogot meg akarja vonni ugyanettől a szervtől.

Lánczi Tamás úgy fogalmazott: „megpróbálják Magyarország szuverenitását elvitatni, a szabad intézményalapítás jogát kétségbe vonni, sőt egyenesen megpróbálják betiltani a hivatalt”. Elmondta, a jogi értelemben február elsején létrejött Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása jelenleg is zajlik, és abban bízik, június-július körülre befejeződik a hivatalépítés.

Kapcsolódó: Világbotrány törhet ki Orbánék gyalázatos lépése miatt: Súlyos kockázatokat rejt a kínai rendőrök bevetése Magyarországon

Végül azt mondta, nem kértek türelmi időt, és jelenleg is dolgoznak. Úgy fogalmazott, „rajta vannak” a választásokon is, amelyekkel kapcsolatban küldtek az illetékes állami szerveknek felhívást, hogy melyek azok az „érzékeny pontok”, amelyekre a kampány alatt különös figyelemmel kell lenni annak érdekében, hogy a 2022-es választásokat megelőzőkhöz hasonló visszaélések ne történhessenek meg – figyelmeztetett a hivatal vezetője.

(MTI / Nyugati Fény)