Videót tettek közzé.

Szinte minden érintett országnak sikerült leválnia az orosz gázról, csak a magyar politikai vezetés döntött úgy, hogy energiafüggésben tartja az országot.

Szijjártó Péter Oroszországban tartózkodik egy energetikai konferencián. Ez már a hetedik oroszországi útja azóta, hogy Vlagyimir Putyin lerohanta Ukrajnát”

– írta az amerikai nagykövetség egy Facebook-bejegyzésben. Egyúttal fizetett hirdetésben cáfolták a külgazdasági és külügyminiszter állításait Magyarország függéséről az orosz gáztól.

A videó felidézi a külgazdasági és külügyminiszter sokszor hangoztatott állítását, amely szerint az ország biztonságos energiaellátásának garantálása

„az orosz források nélkül fizikailag kizárt”.

„Ezzel szemben a valóság az, hogy Európa egésze, azon belül Csehország, Lengyelország és Bulgária is jelentősen csökkentette az orosz energiafüggését az invázió kezdete óta”

– emlékeztetett a külképviselet.

Csehországban az orosz import gáz aránya 80 százalékról 2023-ra már 1,2 százalékra csökkent. Lengyelországban ugyanebben az évben az orosz import gáz aránya 57 százalékról 0 százalékra csökkent.

Bulgáriában pedig 77 százalékról csökkentették 0 százalékra az orosz gázbehozatalt. Ha az Európai Unió egészét nézzük, az orosz import gáz aránya 49 százalékról 14 százalékra csökkent 2023-ig.

Magyarország energiafüggőségbe került

Magyarország viszont még idén is méregdrágán veszi Vlagyimir Putyinéktól a fűtőanyagot.

Megírtuk, hogy az állami MVM 2021. októberétől kötött új, 15 éves gázvásárlási szerződést az orosz állami Gazprommal. A kormányzat tagjai az akkori választási kampányidőszakban azt állították, hogy a korábbi, 1995 végétől hatályos megállapodásnál „nagyságrendekkel kedvezőbb” szerződést kötöttek.

Vlagyimir Putyin pedig 2022. februárjában azt közölte: az új megállapodás révén Magyarország a piaci szint ötödéért kapja a nyersanyagot.