Találkoztál már hasonlóval?

Ma már könnyen dobálózunk a „nárcisztikus” szóval, de fontos tudni, hogy nem mindenki, aki szeret magáról beszélni vagy kicsit hiú, szenved nárcisztikus személyiségzavarban.

Bár ez ellentmondásosnak hangzik, fontos felismerni, hogy a nagyképűség és a magabiztosság nárcisztikus vonásai valójában a mély bizonytalanság álarcai.

Ez egy komoly mentális betegség. Az alábbi hat típust érdemes elkerülni, mert a nárcisztikus személyekkel való kapcsolat lehet káros és kimerítő.

Kapcsolódó: Hogy vonzhatsz be és tarthatsz meg egy harmonikus kapcsolatot a csillagjegyed alapján

Íme, a nárcisztikus személyek hat típusa:

1. A mérgező

A mérgező nárcisztikus állandó feszültséget, konfliktust és drámát hoz létre mások életében, ami általában fájdalmat és sértődést okoz, rosszabb esetben pedig jelentős károkat okozhat. Az ilyen személyiség állandó figyelmet, odaadást és támogatást igényel – vagy inkább követel. Ha nem kapja meg, hisztizik, vagy megpróbál lelkiismeretfurdalást kiváltani másokból.

Ha olyan személy van az életedben, aki már komoly problémákat okozott (például munkahelyi konfliktusokat, fizikai vagy érzelmi bántalmazást, vagy a párkapcsolatod végét okozta), nagy valószínűséggel egy mérgező nárcisztikussal van dolgod. Ez a típus – és a pszichopata altípusa – rendkívül káros lehet, ezért célszerű távol tartani magad tőle.

Kapcsolódó: 5 jel, ami arra utal, hogy hamarosan megismerkedsz életed szerelmével

2. A pszichopata

A nárcizmus különböző formái között egyik sem kívánatos, ám a pszichopata típus messze a legveszélyesebb. Ez a toxikus nárcizmus egyik variánsa, és sajátosságai nem éppen dicséretesek. Az ilyen személyek mentálisan instabilak és agresszívak, gyakran erőszakos és fenyegető magatartást tanúsítanak, és soha nem érzik a megbánást. A sorozatgyilkosok jelentős része ebbe a kategóriába tartozik.

Bár egyik nárcisztikus típus sem kellemes tapasztalat az ember környezetében, a pszichopata különösen veszélyes, mivel míg mások általában csak magukkal foglalkoznak, addig a toxikus típus célja kifejezetten mások sérülése.

3. A zárt típus

Azonosítása nem egyszerű, mivel nem nyíltan mutatják a nárcisztikus vonásokat. A Zárt típus – más néven Sebezhető típus – szintén állandó tiszteletet és fontosságot követel magának, de nem olyan feltűnően, mint az exhibicionista típus. Inkább rejtetten viselkednek. Ők azok, akik álcázzák magukat önzetlennek és segítőkészeknek, de igazából cselekedeteik mögött saját önző, nárcisztikus hajlamaik húzódnak.

Bár látszólag áldozatkészek és segítőkészek, ha nem kapnak elegendő elismerést az általuk tett „áldozatért”, megsértődnek és bosszúsak lesznek, majd elvárják, hogy helyrehozzák velük a dolgot. Jellemző rájuk, hogy mások árnyékában próbálnak megjelenni és fontosnak tűnni.

4. Az exhibicionista

A Zárt típusnak az ellenkezője a Grandiózus nárcisztikus, másnéven kiemelkedő nárcisztikus. E névvel összhangban ez a személyiség egy pillanatra sem titkolja igazi természetét, hiszen viselkedése nyíltan arrogáns, beképzelt és gőgös. Jellemző még rá, hogy sosem fékezi meg önző személyiségét, mindig a figyelem középpontjában akar lenni, és sértődöttséget mutat, ha nem kap elegendő figyelmet.

5. A szekáló

Az ilyen egyén két negatív tulajdonsággal is rendelkezik: egyrészt állandóan szekál valakit, másrészt menthetetlenül öntelt. Ő az, aki abból építi fel magát, hogy másokat megpróbál lerombolni: mindig versenyez, és természetesen mindig győznie kell, ehhez pedig másokon gázol át.

Mindenki piszkál, becsmérel, csúfol, és sok esetben fenyeget vagy zsarol is. Örömet okoz neki, ha látja, hogy megbántott valakit, és az átlagos szekálókkal ellentétben nem anyagi vagy társadalmi előnyszerzés motiválja a viselkedését, hanem kizárólag személyes okok.

6. A csábító

Ez a típusú nárcisztikus személyiségzavar a hódításon keresztül határozza meg önmagát. „Áldozatát” bókokkal halmozza el, színleli az odaadást, szeretetet vagy szerelmet, hogy megszerezze magának, majd amint elnyerte, amit akart, félreteszi az illetőt, és már másra fókuszál. A Csábító nárcisztikus személyiség nemcsak párkapcsolati szinten, hanem baráti kapcsolatokban is ilyen módon működik.

Forrás: bien.hu