Schadl György szorgalmasan jegyzetelt a tárgyaláson.

Csütörtökön folytatódott a Schadl–Völner-ügy tárgyalása. Ezúttal Schadl György egykori munkatársát, P. Mátét hallgatták meg a Fővárosi Törvényszéken.

A férfi jól ismeri a tárgyalóteremben összegyűlteket, Völner Pállal is találkozott két alkalommal. Mint kifejtette, az exállamtitkár az irodájában kereste fel őt.

P. Máténak a pénzügyekhez nem volt sok hozzáfűznivalója, csupán egyszer kellett a bankba mennie ügyintézésre. Elmondása szerint soha nem látta Schadl Györgyöt a széfbe pénzt pakolni. Ugyanakkor

részletesen beszélt az irodában zajlott munkáról, a feladatok leosztásáról.

A férfi meghallgatása két órán át tartott. A végrehajtói kar egykori vezetője folyamatosan jegyzetelt P. Máté beszámolója alatt.

Lezárták a nyomozást

Nem ad tájékoztatást az ügyészség arról, hogy miért zárták le a Schadl–Völner-ügy nyomozását 2022-ben. Az ügy bizonyos mellékszálaiban azonban még mindig folyik a nyomozás – például abban, amelybe a „Tóniról, Barbaráról és Ádámról” szóló beszélgetést elkülönítették.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét 2021 novemberében kapták el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, amikor Dubajba akart szökni a feleségével.

Kevesebb mint egy évvel később, 2022 októberében lezárták a nyomozást és vádat emeltek ellene, valamint Völner Pál és másik 20 érintett ellen.

Korábban megírtuk, hogy Polt Péter hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítja Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium immár egykori államtitkárát. Emiatt a legfőbb ügyész kezdeményezte Völner mentelmi jogának felfüggesztését.

Időközben elkülönítettek a Schadl–Völner-botránytól több, a végrehajtók egykori vezetőjéhez kapcsolódó gyanús ügyet is.

Megszólalt az ügyészség

Megszólalt az ügyészség a Schadl–Völner-ügy kapcsán született, Magyar Péter által közzétett hangfelvételről.

A nyilvánosságra hozott hangfelvételen hallható, amint Varga Judit arról beszélt, Polt Péter az ügyészségen „nem ura a helyzetnek”, nincs érdemi beleszólása az ottani történésekbe.

Kapcsolódó: Dadogva, ijedten magyarázkodott a főügyész a Schadl–Völner-ügy hangfelvételei miatt

Fürcht Pál főügyész többek között arról beszélt, hogy tudja, ki az a Tóni, akire korábban többször utaltak a botrányban

„Terhünkre rótták, hogy nem tudjuk, ki az a Tóni, Barbara és Ádám (…) De igen, tudjuk, hogy kik. Azok, akikről Önök is tudnak. (…) Vizsgáltuk, semmilyen 30 éves üzletről nem találtunk nyomot”

– összegezte.

(Index/Valódi Hírek nyomán)