Bár lehet, hogy egy ételt nem nehéz elkészíteni, mégis előfordulhat, hogy apró figyelmetlenségek miatt nem úgy alakul, mint terveztük.

Íme, néhány tipp, hogyan készítsd el a tökéletes krumplis nokedlit, hogy elkerüld a tipikus hibákat és bosszúságokat:

A krumplit gyorsan és finomra kell reszelni. Ha kézzel reszelnél, válaszd a legkisebb lyukat, gép esetén pedig a legfinomabb reszelőt.

Ne hagyd sokáig állni a reszelt krumplit, mert idővel (azért hosszabb idő elteltével) megszürkülhet. Érdemes minél előbb a következő lépéshez látni.

Kézzel reszelni kínszenvedés lehet, érdemes segítséget kérni vagy gépet használni.

A krumpli a reszelés után levet ereszt, ami normális. A cél egy nyálkás, ragacsos nokedlitészta, ami megfelelő mennyiségű folyadékkal érhető el.

Gyorsan dolgozz, hogy ne engedjen túl sok levet a krumpli. A víznek már forrnia kell, amikor a tésztát készíted, hogy azonnal nekiláthass a szaggatásnak.

És a juhtúrós sztrapacska receptje:

Hozzávalók 6 személyre:
A sztrapacskához:
1 kg krumpli
2 darab tojás
2 ek zsír
40 dkg liszt
fél tk só

A tetejére:
15 dkg juhtúró20 dkg tejföl
10 dkg szalonna

Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 30 perc
Elkészítés:
Felteszünk egy nagy lábos vizet forrni.

A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és lassan kieresztjük a zsírját, majd ropogósra pirítjuk.

A krumplit meghámozzuk, majd kis lyukú reszelőn vagy késes aprítóban lereszeljük. A cél, hogy teljesen sima, pépes legyen a nyers krumpli. Hozzáadjuk a zsírt, a tojásokat és 400 gramm lisztet. Nem szilárd, de nem is egészen folyékony állagú tésztát kapunk.

A tésztát nokedliszaggató segítségével sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk, közben időnként megkeverjük. Körülbelül tíz percig főzzük, közben időnként megkóstoljuk, hogy megfőtt-e már benne a krumpli.

Ha kész, leszűrjük, leöblítjuk és tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk a túró-tejföl keverékkel, rászórjuk a szalonnát és tíz percre a sütőbe toljuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Forrás: sobors.hu