Varga Mihály tárcája különös válaszokat adott Niedermüller Péternek, aki a szolidaritási hozzájárulás kapcsán kereste a Pénzügyminisztériumot.

Nem osztja szét közvetlenül a szegényebb települések között az önkormányzatoktól beszedett szolidaritási hozzájárulást a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium.

Ehelyett az összeg egyben a költségvetés egy olyan részébe kerül, amely az önkormányzatoknak van elkülönítve. Ez a minisztérium Niedermüller Péternek, a VII. kerület polgármesterének közérdekű adatigénylésére adott válaszából derült ki.

Niedermüller többek között arról kérdezte a tárcát, hogy kik döntenek a pénz sorsáról, arról, hogy az összeget mely települések között, milyen arányban osztják szét, illetve hogy milyen szempontokat vesz figyelembe az illetékes szerv a folyamat során.

Továbbá arról is érdeklődött, létezik-e bármilyen lista a támogatásra jogosult településekről – részletezte a Népszava.

Mit válaszolt Varga Mihály tárcája?

A Pénzügyminisztérium úgy fogalmazott, hogy

„a szolidaritási hozzájárulással a kiemelkedően kedvező anyagi helyzetben lévő önkormányzatok támogatják a kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévőket”.

Fontos megjegyezni, hogy a „kiemelkedő” státuszról az Orbán-kormány dönt, az adó mértékét egy törvény szabályozza, a hozzájárulás pedig koránt sem teljesen önkéntes az önkormányzatok részéről.

Varga Mihályék megosztották, hogy tavaly összesen 724 települési önkormányzatnak kellet szolidaritási hozzájárulást fizetnie. Az összeg összesen 237 milliárd forintra rúgott.

Hozzátették, hogy Budapest nem teljesítette a kötelezettséget. Ez ebben a formában mellesleg nem igaz.

Mi történt Budapesten?

Tavaly áprilisban a Fővárosi Közgyűlés úgy határozott, nem fizet ki 25 milliárd forintot az államnak.

Kapcsolódó: Döntöttek Karácsony Gergelyék: Nemet mondanak Orbánék ukázára, nem tömik meg az államkasszát

Mint akkor részletezték, a Budapestre kivetett 58 milliárdos szolidaritási adóból a főváros mindössze 33 milliárdot fizet be az államnak.

Júliusban a Fővárosi Törvényszék visszautasította Karácsony Gergelyék szolidaritási hozzájárulással kapcsolatos keresetét. A főpolgármester azonban rövidesen közölte, hogy fellebbeznek a döntés ellen.

Kapcsolódó: Karácsony Gergely reagált a bíróság döntésére, de ennek nem fog örülni a kormány

Milliárdokat inkasszáltak a főváros számlájáról

Karácsony Gergely novemberben lemondásra szólította fel Varga Mihályt.

A főpolgármester rámutatott, hogy jogerős bírósági döntés mondta ki, a kormány nem vehet le több pénzt a főváros számlájáról.

Kapcsolódó: Hatalmas meglepetés: A bíróság megtiltotta az Orbán-kormánynak, hogy lenyúlja Budapest pénzét

Meglátása szerint eleget fizettek már, és a bíróság szerint is a budapesti közszolgáltatások további zavartalan működése fontosabb, mint „a jogilag vitatott kormányzati sarc” kifizetése.

Mindennek ellenére az államkincstár novemberben 5,5 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról, decemberben pedig arról érkezett hír, hogy az államkincstár újabb 3,8 milliárdot vont el tőlük.

Idénre emelkedtek a számok

2024-ben már 848 önkormányzatnak kell szolidaritási hozzájárulást fizetnie,

ez pedig összesen 310,6 milliárd forintot jelent.

A tárca szerint az érintett települések adóbevétele emelkedett, így a szolidaritási adó mértéke is nőtt.

Hova kerül a pénz?

A Pénzügyminisztérium közölte, hogy a folyamat

„része az önkormányzati támogatás pénzügyi fedezetének. Ennek szabályrendszerét a költségvetési törvény határozza meg.

A települések 2023-ban összesen 1178 milliárd forint kormányzati támogatást kaptak feladataik ellátására”

Ez az összeg 2024-ben

már csak 1050 milliárd forint lesz.

Ebből 740 milliárd forintot áll az állam, a fennmaradó részt az önkormányzatok dobják össze maguknak szolidaritási hozzájárulásként.

Az önkormányzati szektor működtetése évről évre drágul, a költségek emelkedését azonban nem követik az állami normatívák – hívta fel rá a figyelmet a Népszava, megjegyezve, hogy Varga Mihály tárcájának előrejelzése szerint 2027-re már csak 686 milliárd forintnyi támogatást adna a kormány a településeknek.

Ehhez jön hozzá a szolidaritási hozzájárulás. Mint már említettük, ez nem teljesen önkéntes, mégis rá kell bólintaniuk az önkormányzatoknak. Az összeg nélkül ugyanis vajmi kevés lenne az állam hozzájárulása.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/11/28/birosag-elott-felelnek-orbanek-a-sulyos-torvenyuk-miatt-elkezdodott-a-targyalas