A javaslat szerint a magántulajdon szentségét elfelejthetjük. Parragh László a törvénnyel kapcsolatban szólalt meg.

Parragh László az ATV-ben beszélt arról, hogyan látja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új, félelmetes jogköreit. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nem meglepő módon az Orbán-kormányt védte, ám nagyon súlyos állításokat tett.

Az állam cégek eladására kötelezheti a tulajdonosokat

Mint azt megírtuk, egy törvénytervezet szerint cégek tulajdonosait kötelezhetné vállalkozásuk eladására a Gazdasági Versenyhivatal. A törvény ugyanis bevezetné az „alapvető jelentőségű vállalkozás” fogalmát. Ha valakinek a cége ilyen minősítést kap, arra kötelezhetik, hogy váljon meg tőle.

Azt pedig a

GVH szabja meg, hogy melyik vállalkozás minősül alapvető jelentőségűnek.

Parragh szerint érthető, ha ez a lépés a vállalkozók számára aggasztó. Ám szerinte a magyar gazdaság számára időszerű a szabályozás.

Azaz nem látja problémásnak, ha az állam

egy céget kicsavar a tulajdonos kezéből, leváltja a menedzsmentet vagy munkára kötelezi, miközben veszteséget termel.

Orbánék belenyúlnak a magántulajdonba

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a világ bármely gazdasága esetében lehet olyan élethelyzet, hogy tőkeerő, technológiai fölény, piaci helyzet miatt valakinek elképesztő túlsúlya van, és akkor beavatkoznak.

Parragh úgy látja, hogy ez a „kicsik” érdekében áll, a gazdaság 99 százaléka jól jár vele. Annak érdekében hozták meg a döntést, hogy

ne lehessen visszaélni az erőfölénnyel.

Ezek szerint le kellett volna váltani a Mol menedzsmentjét is

Az ATV műsorvezetője, Rónai Egon konkrét példát hozott fel. Emlékeztetett, hogy a Covid-járvány idején a Mol nem tudott benzint és gázolajat szállítani a benzinkutakra. Az autók hosszan kígyóztak a benzinkutakon. Majd feltette a kérdést, hogy akkor az államnak le kellett volna váltani a menedzsmentet.

Parragh László, aki jelenleg a Mol menedzsmentjének tagja, igyekezett kibújni a kérdés alól, végül kimondta, hogy igen. Ha egy szereplő kizárólagos vagy majdnem kizárólagos szereplő a piacon, akkor igen, az államnak be kell avatkoznia.

Példaként a telefonszolgáltató, gáz- vagy villamosáram-szolgáltató, speciális terméket előállító – például chip vagy ampulla – vállalatokat említette.

Kik retteghetnek?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének felsorolását látva nem kérdés, hogy a gyógyszergyárak, az energiaszolgáltatók és a távközlési cégek mindenképp érintettek. Ám nincsenek egyedül. Magyarországon például egyetlen cementgyár van, tehát a cementgyártás is „stratégiai” jelentőségű Parragh szerint.

Arra a kérdésre, hogy a műtrágyát gyártó Bige László cégébe is bele kellett volna nyúlnia az államnak, Parragh megint csak kényszeredetten válaszolt. Ám nem zárta ki, hogy amikor Bige azt mondta, nem tud több műtrágyát gyártani, mert veszteséget termel

akkor be kellett volna avatkoznia az államnak.

Kérdés, hogy a többi nagyvállalat innentől miért érezné magát biztonságban?

Elég csak a Spar Magyarország Kft-re gondolni.

Amint arról beszámoltunk, a holland tulajdonú SPAR osztrák leányvállalata – amely a magyar üzleteket tulajdonolja – átalakította működését, hogy Svájcba menekíthesse magyarországi vagyonát.

A cég közölte, ezzel védekeznek az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái rátegyék a kezüket a magyar piacon második legerősebb élelmiszer-kereskedelmi cégre.

A kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a salzburgi központú SPAR kereskedelmi csoport, amelynek részeként az észak-olaszországi, a szlovéniai, a horvátországi és az itteni piacon közreműködő svájci leánycégük kezelésébe adták a vagyonkezelési jogok egy részét – fogalmazott Hans Reisch, a SPAR-csoport vezérigazgatója.

(ATV Magyarország/YouTube/Nyugati Fény)