Nem várnak tovább.

A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól. A csatorna úgy értesült, hogy

a beadványt pénteken juttatják el az egyház vezetőihez.

Le kellet volna mondania

A zsinati törvények alapján Balog Zoltán püspöknek le kellett volna mondania. A beadványban erre figyelmeztetik az egyház vezetőit, akik az üggyel kapcsolatban a mai napig nem öntöttek tiszta vizet a pohárba.

Mint ismert, február 16-án délután benyújtotta lemondását Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház lelkészi zsinatának elnöki posztjáról – közölte a püspök a pénteken délután elmondott zsinati beszédében. A püspök a harmadik szereplő, aki lemondani kényszerült a kirobbant ped0filbotrány után.

Ez történt korábban

A lemondások oka, hogy 2023 tavaszán a bicskei gyermekotthon ped0fil exigazgatóját mosdatni próbáló helyettesnek kegyelmet adott Novák Katalin. A döntéséhez Varga Judit akkori igazságügyi miniszter ellenjegyzése is kellett. A kegyelmi kérvényt több forrás szerint Balog Zoltán volt emberierőforrás-miniszter javaslatára fogadhatták el.

Az ügyben Orbán Viktor felelőssége is felmerült. Kiderült ugyanis, hogy a miniszterelnök családjával közvetlen kapcsolatban áll Kónya Endre, a gyermekotthon botrányban érintett igazgatóhelyettese. Időközben egy olyan dokumentumot is eltüntettek, amely ifjabb Orbán Győző és K. Endre a közti kapcsolat meglétét bizonyította.

Balog a püspökséget megtartotta

Az eltelt két hónapban egyre többen követelik, hogy Balog mondjon le a püspökségről. Legutóbb 130 református értelmiségi írta alá a „Nem hallgathatunk!” című nyilatkozatot, amelyben arra kérik Balogot, mondjon le a dunamelléki püspöki tisztségéről is.

Az ügy már az egyháznak is látható kárt okoz: a minap úgy határoztak, hogy idén elmarad a Magyar Református Egység Nap. A határokon átívelő ünnepet májusra tervezték, ám végül lemondták. A történtek hátterében Balog ügye húzódhat.

Vargha Anikó egyébként az elsők között volt, aki azt követelte, hogy távozzon az exminiszter a református egyházból. Facebook-oldalán akkor arról írt, hogy szerinte a humánerőforrás-miniszterből lett püspök

lehúzza és lejáratja a református egyházat.

Később viszont egy presbiteri ülésen úgy döntöttek, tőle válnak meg.