Győzött a lakosság.

Május 6-án újraindul a Keszthelyi Kórház szülészeti–nőgyógyászati fekvőbeteg ellátása. A hírt az egészségügyi intézmény osztotta meg a közösségi oldalán.

Mi történt?

Mint írtuk, április 19-től átmenetileg szünetelni fog a szülészet–nőgyógyászati fekvőbeteg-ellátás a Keszthelyi Kórházban. Az egészségügyi intézmény nem részletezte az intézkedés okát, ám a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium pár napja közölte, hogy a kórházban orvosi kapacitásprobléma áll fenn, ezért kellett meghozni a súlyos döntést.

A minap beszámoltunk arról is, hogy Orbán Viktor egyik friss határozatával a kormányzat megemelte az egészségbiztosítási alap gyógyító-megelőző ellátásra szánt pénzügyi keretét több mint 63 milliárd forinttal. A kabinet döntése minden bizonnyal összefüggésben áll a választási kampánnyal is. Ugyanis napról napra futnak be a hírek megszorításokról – nem csupán az egészségügy területén –, kórházi osztályok bezárásáról, az intézkedések nyomán pedig fontos bázisait veszítheti el a Fidesz. Nem túlzás azt feltételezni, hogy a keszthelyi szülészeti ellátás rövid távú finanszírozása is ebből a keretből történt, hogy legalább a választási kampány lezárultáig legyen ellátás az említett osztályon.

Kapcsolódó: Küszöbön az egészségügy összeomlása? Orbán pánikszerű lépésre szánta el magát

Nagy bajban van a hazai egészségügy

Mint írtuk, Magyarországon a GDP mindössze 7,4 százalékát teszik ki az egészségügyi kiadások, ez pedig a 6. legalacsonyabb érték az Európai Unióban. A közösség átlagos ráfordítása 10,9 százalék. Mindez kiolvasható a Magyar Nemzeti Bank nemrég megjelent 2023-as Versenyképességi jelentéséből.

Mellesleg a versenyképesség területén is rontottunk, jelenleg a 19. helyet foglaljuk el az EU-ban. Ráadásul az Egészséges társadalom elnevezésű területen majdnem az utolsók, 26.-ak vagyunk a közösség tagállamai között.

Varga Mihály pénzügyminiszter április elején beszélt arról, hogy megvizsgálják a kórházi adósságok rendezésének lehetőségét. Ekkor röppent fel a hír, hogy a kormány nyárig két részletben mintegy 104 milliárd forintnyi tartozást rendez. Ugyanakkor az összeg már március végén 110 milliárd forintnál járt.

(Keszthelyi Kórház/Facebook/Valódi Hírek)