Bíró Ferenc elismerte, nem tudják ellátni feladatukat, amiért az Integritás Hatóságot létrehozták.

Az Integritás Hatóság (IH)

nem tudja ellátni a feladatát, amiért létrehozták,

vagyis hogy feltárja, megelőzze és kivizsgálja az uniós pénzügyi támogatások szabálytalan felhasználását – mondta a Népszava beszámolója szerint Biró Ferenc csütörtökön Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján, amelynek során a hatóság elnöke bemutatta az intézmény éves jelentését.

Az Integritás Hatóság elnöke félelmeinek adott hangot

Bíró Ferenc kijelentette: a hatóság

nincs felvértezve a hatékony működéshez, így a magas szintű korrupció leleplezéséhez szükséges hatáskörökkel.

Jelezte, ezért is tettek javaslatot a törvényalkotónak jogszabályi változtatásokra, amelyek nyomán bővülnének jogosultságaik, kötelezővé válnának a vizsgálataikat követő ajánlásaik és hozzáférnének a releváns adatbázisokhoz is.

A jelenleg már mintegy száz munkatárssal dolgozó Integritás Hatóság Biró Ferenc szerint ugyanakkor elért komoly eredményeket is. Megemlített például egy olyan projektet, amelynek összköltsége vizsgálatukat követően 50 százalékkal csökkent.

Továbbra sem érkeznek Magyarországra az EU-s pénzek Orbán Viktorék miatt

A lap emlékeztetett, az Európai Bizottság nyomására létrehozott Integritás Hatóság hatáskörének növelése az egyik feltétele annak, hogy hazánk hozzáférjen a jelenleg is befagyasztott uniós támogatásokhoz. A hatóság vezetője egy erre vonatkozó kérdésre elmondta, hogy az IH azonos információkat oszt meg a kormánnyal és Brüsszellel,

„de ha külön megkérdeznek, akkor válaszolunk”.

Bíró szerint a hatóságra akkor is szükség lesz, ha Magyarország teljesíti az EU-s pénzek feloldásához kötött valamennyi feltételt.

„Szeretnénk hozzájárulni a kultúraváltáshoz,

hogy természetes legyen az elszámoltathatóság és a transzparencia, és még szándék se legyen szabálytalanságok elkövetésére”

– jelentette ki Biró Ferenc.

Bíró Ferenc már korábban is megkongatta a vészharangot

Mint megírtuk, Bíró Ferenc már korábban is hangot adott aggodalmainak, amikor azt közölte, hogy

akadozik az együttműködés az állami szervezetekkel,

az érdemi információhoz való hozzáférésük pedig rendszerszinten nem biztosított. Ezért ahhoz, hogy a hatóság eredményes munkát folytasson, elengedhetetlen, hogy napirendre kerüljön a jogkörbővítés kérdése – hívta fel a figyelmet a hivatal elnöke korábban.

Az Integritás Hatóságról legutóbb akkor írtunk, amikor a fideszes Tasó László azt nehezményezte, hogy Orbán Viktorék hivatala koncepciós eljárást folytat ellene. A hatóság a közelmúltban vizsgálatot folytatott a politikus lombkoronasétány pályázataival kapcsolatban, és négy kelet-magyarországi, Hajdú-Bihar megyei beruházásnál olyan súlyos szabálytalanságokat állapítottak meg, hogy a hatóság feljelentést tett.

Az Integritás Hatóság feljelentése a debreceni politikus nyíradonyi magánerdejében (!) található gyanús építmény miatt is indult. Tasó László egy közleményben reagált a történtekre, amelyben azt írta: ha nem történik változás, akkor véleménye szerint eljön „a hétköznapi erőszak korszaka”.