A stabil kilátás tükrözi Budapest jelentős szerepét a magyar gazdaságban – közölte a hitelminősítő.

Megerősítették Budapest besorolását

Megerősítette Budapest hazai valutában és devizában fennálló hosszú futamú adósságkötelezettségeinek befektetési ajánlású, „Baa3” szintű kibocsátói osztályzatát a Moody’s Ratings nemzetközi hitelminősítő.

Közölték:

a magyar főváros besorolásának kilátása változatlanul stabil.

A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben megerősítette Budapest alapszintű adósminőség-értékelését (BCA) is az eddigi „baa3” szinten.

A fővárosnak jelentős szerepe van a magyar gazdaság működésében

A Moody’s a péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte: a „baa3” BCA-értékelés és a „Baa3” kibocsátói osztályzat megerősítése és

a stabil kilátás tükrözi Budapest jelentős szerepét a magyar gazdaságban,

a város csökkenő és kezelhető adósságszintjét, valamint azt, hogy a költségvetés kezelése a kihívásokkal terhelt működési környezetben is megfelelő.

Az egy főre jutó GDP-érték az országos átlag több mint 200 százaléka

A Moody’s hangsúlyozta azt is, hogy Budapest az ország legfejlettebb városaként a magyar hazai össztermék (GDP) 37 százalékát állítja elő, és a város sok lábon álló gazdasága rendre jobban teljesít az országos átlagnál.

A budapesti gazdaság magas hozzáadottérték-tartalmú, szolgáltatásokra alapuló teljesítménye révén az egy főre jutó GDP-érték

az országos átlag több mint 200 százaléka

– áll a Moody’s elemzésében.

Jelentős javulásokat értek el

A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a magyar hazai össztermék az idén 3 százalékkal, 2025-ben 3,2 százalékkal bővül reálértéken számolva, és ez is hozzájárul az üzleti szektorból származó budapesti adóbevételek – a város elsődleges jövedelmi forrása – növekedéséhez.

A Moody’s szerint a bruttó működési mérlegegyenleg az idén várhatóan plusz 4,7 százalék, jövőre plusz 3,4 százalék lesz, vagyis

számottevően javul a 2020-ban mért 27 százalékos működési deficithez képest.

Nem szembesültek kockázatokkal

Az elmúlt néhány évben Budapest jó adósságtűrő képességről tett tanúbizonyságot, az adósságállomány tavaly a működési bevételek 42 százalékára – vagyis kezelhető szintre – csökkent a 2022-ben feljegyzett 56 százalékról – áll a Moody’s elemzésében.

A hitelminősítő várakozása szerint ez a ráta az idén a működési bevételek 35 százaléka körüli szintre csökken tovább a jó eloszlású lejárati profil eredményeként.

A Moody’s szerint a magyar főváros – ugyancsak a kedvező lejárati profil révén –

nem szembesül közvetlen refinanszírozási kockázatokkal.

Budapest besorolását ugyanakkor korlátozza a kihívásokkal terhelt likviditási pozíció – közölték a Moody’s elemzésében.

A hitelminősítő kiemelte: a budapesti osztályzat stabil kilátása az ország várhatóan kedvező gazdasági kilátásait tükrözi, és azt, hogy Budapest képes kordában tartani adósságszintjét.

(MTI)