Már egy könyvet alig bírunk kiolvasni.

Ma már egyre többen panaszkodnak különböző nehézségekre szellemi tevékenységükkel kapcsolatban: figyelemzavarra (nem tudnak koncentrálni, nem tudják összpontosítani a gondolataikat, hogy meghozzanak egy döntést), memóriával kapcsolatos problémákra, vagy akár arra, hogy fizikai nehézséget jelent számukra egy szöveg elolvasása, nem is beszélve egy teljes könyvről.

Ezek az emberek általában azzal a kéréssel fordulnak az orvoshoz, hogy adjanak nekik valamit, ami javítja az agyműködést, kiváltképp az emlékezőképességüket. Bármilyen különös, ez a jelenség minden korosztályt érint. Ami még ennél is rosszabb, sokukat nem is érdekli, mi áll a dolgok hátterében, automatikusan ráfognak mindent a fáradtságra, a stresszre, a rossz gazdaságra vagy az életkorra. Pedig akad olyan 70 év feletti személy is, akinek egyáltalán semmi problémája nincs az agyi aktivitásával.

De akkor mi lehet ezeknek a panaszoknak a kiváltó oka?

A valódi ok abban a tényben rejlik, hogy sokan függőjévé válnak az internetről érkező ingerek azonnali hatásainak, vagyis az „az információval való állandó kapcsolatnak”.

A szakemberek már 2008-ban figyelmeztettek, hogy a felhasználók átlagosan csak az információk 20%-át olvassák el, és ha lehet, kerülik a hosszabb szövegeket. Sőt, speciális kutatások azt is kimutatták, hogy az a személy, aki állandóan online van, tulajdonképpen el sem olvassa az adott szövegeket, szimplán csak áttekinti őket, akár egy robot, kiragad bizonyos információkat, és folyton átugrik egyik szövegről a másikra.

Ennek a kaotikus keresésnek a hátterében az a szándék áll, hogy megosszák az információt másokkal: „vajon megmutathatom valakinek ezt a szöveget?”, teszik fel a kérdést.

Más szavakkal szólva, az internetes oldalakat nem olvassák, hanem egyszerűen követik azokat, rendkívül kaotikus módon.

Így alakultak át a olvasási szokások

Az egész valahogy így néz ki: a felhasználó elolvassa az első néhány sort, majd a szöveg közepére ugrik, és néhány szó után már a szöveg végét pásztázza a szemével, hogy minél előbb kiderüljön, mi a végkifejlet.

Ez a tendencia még akkor is, ha az információ olvasása közben egyre vonzóbbnak találja is a szöveget az olvasó (mint valószínűleg ennek a cikknek az esetében), akkor is kevesen lesznek azok, akik végigolvassák.

Az internet ebben a tekintetben hasonlít a droghoz. És mi a drog? Egy teljesen haszontalan dolog, ami nélkül bárki képes megélni, addig a pillanatig, amíg ki nem próbálja. De amint kipróbálta, a függőség lesz úrrá rajta, és elhiszi, hogy ettől szebb a világ.

Sokan panaszkodnak miatta

Ami igazán szomorú, hogy erre a problémára minden rangú és foglalkozású ember panaszkodik: a magasan képzett személyektől az egyszerű mosogatókig. A legtöbb panasz pedig, az akadémikusok környezetéből érkezik, tehát olyan emberektől, akiknek minden nap helyes kommunikációt kell folytatniuk másokkal (tanulni, tanórák anyagát elolvasni, vizsgákon részt venni).

Lassan már egy szöveget elolvasni is nehéz

Az emberek többsége komoly nehézségekbe ütközik egy szöveg elolvasásakor. Teljes könyvek elolvasását nem is említve. Még a 2-3 bekezdést meghaladó blogbejegyzések is túl hosszúnak és nehéznek tűnnek az olvasáshoz. A szövegek emiatt egyre rövidebbek lesznek, (hiszen úgysem olvassa senki), az agyi aktivitás csökken. A végeredmény pedig a tömeges elbutulás.

Romlanak a mentális képességek

Az állandó online lét miatt olyan képességek romlanak, mint az információ elemzése, a fontos információkhoz való visszatérés képessége és a képzelőerő használata. Az interneten található tartalmakat persze nem lehet egy kaptafára venni, ám a felhasználók 80%-a haszontalan böngészéssel tölti az idejét. Illetve olyan információkat olvas, amelyeknek gyakorlatilag zero a kulturális értéke.

Ugyanakkor a legtöbb felhasználó (különösen a fiatalok) ha akár csak egy napig is távol vannak az internettől, pánikkal egyenértékű pszichológiai tüneteket tapasztalnak.

Röviden: sem tabletták, sem étrendkiegészítők, sem a különböző diéták nem képesek megállítani az agyi aktivitás romlását. Csak azzal tehetünk ellene, hogy hulladék információk helyett hasznos tartalmakat fogyasztunk.

Összefoglalva:

1. Az állandó online lét gyakorlatilag degradál, fásult emberekké tesz, akik nem képesek gondolkodni és elemezni.

2. Annyi fölösleges információt halmozunk fel, hogy már csak a legalapvetőbb, legkisebb képzettséget igénylő munkákat leszünk képesek elvégezni. Nem tudjuk, hogy kell helyesen olvasni, feldolgozni az információt, és a szókincsünk megtelik elkorcsosult szavakkal.

3. A mobiltelefont csak akkor kéne használnunk, amikor tényleg szükségünk van rá, nem pedig ötpercenként.

4. Újra meg kell tanulni olvasni, igazi könyveket! Az elején nehéz lehet, de megéri megpróbálni.

Ne engedd, hogy a világ elpusztítsa a saját univerzumodat. Alkosd meg a magad értékes világát, tele helyes és hasznos dolgokkal.

Forrás: twice.hu