Karácsony Gergely simán vezet a Závecz Budapest-kutatása alapján.

Nyilvánosságra hozták a friss budapesti közvélemény-kutatás eredményeit: eszerint továbbra is magabiztosan vezet Budapesten Karácsony Gergely, a második Vitézy Dávid, és csak a harmadik a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra. A Závecz Research vezetője, Závecz Tibor szerint a budapesti kerületek többségében az ellenzéki polgármesterek újrázhatnak majd – írta meg az enbudapestem.hu.

Itt vannak a számok

Závecz Tibor, az interjúban konkrét számokat közölt:

  • Karácsony Gergely regnáló főpolgármester a teljes fővárosi népesség körében 38–40 százalékon áll,
  • Vitézy Dávid támogatottsága tavaly ősszel 10 százalékról indult, és mostanra 22 százalékra nőtt,
  • Szentkirályi Alexandra jelenleg mindössze 16 százalékon áll.

A Főpolgármesteri Hivatal portáljának arra a kérdésére, hogy ha Szentkirályi visszalépne, szavazói vajon Vitézyre voksolnának-e, Závecz azt mondta: nem összeadható a két kör. Szentkirályi maga jelentette be, hogy nem fog visszalépni. Ráadásul – tette hozzá Závecz Tibor – a kormánypártok hozták vissza a listás szavazás intézményét a mostani választásra. Így

„a Fidesz a saját listájának eredményességét kockáztatná azzal, ha leszednék a tábláról Szentkirályit”.

Pedig sokan gondolják úgy, hogy a volt kormányszóvivő bejelenti majd visszalépését.

Újrázhatnak az ellenzéki polgármesterek

Závecz azt is elmondta, hogy a közvélemény-kutatók mérései szerint a kerületek többségében az ellenzéki polgármesterek újrázhatnak majd. Azon azonban

meglepődne, ha Karácsonynak többsége lenne a fővárosi közgyűlésben,

mivel „túl sok a szereplő” a történetben. A Fidesz, Vitézy, a Kétfarkú Kutyapárt, a Budafokon és Hegyvidéken előválasztási veszteségeket szenvedett Momentum Mozgalom, de a Mi Hazánk mandátuma sem kizárt – tette hozzá.

A kerületi polgármesterek győzelméhez azonban szükség lenne az ellenzéki összefogásra is. Závecz úgy látja, a kilencedik kerületben lehetnek gondok. Ferencvárosban a DK–MSZP–Párbeszéd formáció korábban erős volt.

Most, hogy két ellenzéki jelölt is van, elképzelhető, hogy a fideszes aspiráns lesz a befutó.

Megegyezési kényszerben van az ellenzék – jegyezte meg.