A Belügyminisztérium gyorsan reagált.

Egy halászteleki család fordult a Nemzeti Választási Irodához (NVI), miután a júniusi önkormányzati és EP-választásról kiértesítették a 7 éve elhunyt rokonukat is – írta meg a hvg.hu.

A szomszédjukba is érkezett egy értesítés, amelynek címzettje az 1980-as években távozott külföldre. Ha élne, idén 116 éves lenne. A választási iroda szerint

a Belügyminisztérium nyilvántartása miatt történtek hibák.

Az EP-választás értesítője kapcsán reagált az NVI

„Tájékoztatást szeretnék kérni, hogy mégis milyen adatbázis alapján dolgoznak és hogyan fordulhat az elő, hogy 7 éve halott nagymamám kapott választási értesítőt? A neve (…) , férjezett neve (…) 2017. januárjában hunyt el, erről a halotti anyakönyvi kivonatot csatoltan küldöm”

– írta a portál megdöbbent olvasója a hivatalnak.

Az NVI meglepően gyorsan reagált. Mint írták, az adatok a Belügyminisztérium által vezetett személyi adat- és lakcímnyilvánításban szerepeltek hibásan. Mivel „az értesítők és a szavazóköri névjegyzék adattartalmát a Nemzeti Választási Iroda ez alapján állítja össze”, ők automatikusan küldték ki az értesítéseket.

„A körülmények orvoslása érdekében felvettük a kapcsolatot a Belügyminisztérium munkatársaival, hogy további kellemetlenség ne érje Önöket”, onnan „azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mindkét ügyben pontosítani fogják a nyilvántartásukat”

– közölték az érintettel.

Eddig nem kapott értesítést

Az érintett családban az okozta az igazi fejtörést, hogy a 2017-ben meghalt nagymama hogy bukkanhatott fel hirtelen az adatbázisban. A halálát követő választásokon ugyanis nem kapott értesítést, tehát akkor a hatóságok tudták, hogy elhunyt.

A portál megkereste Litresits Andrást, a Nemzeti Választási Bizottság szocialista delegáltját az ügyben.

„Több mint aggasztó, hogy a Belügyminisztérium ilyen pontatlanul vezeti az állampolgárok adatait, amit aztán egy az egyben átvesz a Nemzeti Választási Iroda. Miközben a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó bekezdése szerint

az iroda feladata, hogy ’a központi névjegyzék adatait folyamatosan frissíti'”

– kommentálta az esetet Litresits.