Ezekre kell odafigyelni.

Magyarországon rendkívül népszerű a csirkehús, de fontos, hogy rögtön ki tudjuk szúrni, ha selejtes áruról van szó. Ezt a szupermarketben sem szokták az orrunkra kötni.

Nemrég az ukrán szalmonellás csirke keltett pánikot

Először is megnyugodhatunk, mert egészen biztosan nem került Magyarországra a fertőzött csirkehús. Az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott termékek – közte a baromfihús – nem hozhatók be Magyarország területére, amennyiben azok Ukrajna területéről származnak.

Kapcsolódó: Azonnal vidd vissza, ha megvetted: A Nébih kivonta a Spar egyik termékét

Az Agroinform leleplezte, hogy szalmonellával fertőzött ukrán eredetű csirkemell végül Hollandiában kötött ki, és rajtunk keresztül csak áthaladt.

Kapcsolódó: Mi történt? Komoly veszélyre figyelmezteti a vásárlóit az IKEA

Azonban miképp tudjuk kiszúrni, hogy ha a csirke fertőzött, és semmiképpen sem szabad megvásárolnunk a boltban?

Íme, ezekre ajánlatos odafigyelni:

1. A Pénzcentrum rögtön figyelmeztet az aranyszabályra, hogy a csirkét semmiképpen se mossuk meg, mert az esetlegesen rajta lévő baktériumokat csak szétfröcsköljük a mosogató környékén, amik később még visszaköszönhetnek.

2. Vásárláskor először a csirke színe lehet árulkodó. A világos húsú csirkék esetében halvány és rózsaszínű árnyalatot kell látnunk, míg a sötét húsúaknál sötétebb rózsaszínt. Mindkét típusnak fényesnek kell lennie. A romlott hús szürke színűvé és tompa felületűvé válik.

3. Ha a csirke előre van csomagolva valamelyik szupermarketben, akkor semmiképp se vegyük meg, vagy fogyasszuk el akkor, ha sérült a csomagolása. Bár erre a magyarok általában már fokozottan figyelni szoktak.

4. A tartályban összegyűlt felesleges folyadék jelenléte rossz jel lehet, mivel ez azt sugallja, hogy a hús vizet szívott magába hűtés közben, ami negatívan befolyásolhatja az ízét és textúráját.

5. Ha furcsa vagy savanykás szagot érezünk, akkor ne vegyük meg, vagy készítsük el a csirkét. Érintésnél a rugalmas hús a jó. Ha ez elmarad, akkor az az áru már egészen biztosan nem friss.

Forrás: femcafe.hu