Egy eldugott dokumentumból derült ki.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal közleményéből derül ki kedden, hogy a gödi Samsung SDI újabb, több mint 43 ezer négyzetméterrel bővítené gödi akkumulátorgyárát – szúrta ki a merce.hu.

Nehéz lett volna jobban elrejteni

A portál szerint a Samsung újabb bővüléséről szóló közleményt nem verték nagydobra a döntéshozók. Göd weboldalán bukkant fel a hír, amely a nem túl figyelemfelkeltő „Tájékoztató” címet kapta. Mint kiderült, a telephelyen két épületet bővítenének, valamint az ezeket összekötő hidat is.

Az egyik épületben a már meglévő hét mellé újabb három kazánt is telepítenének. Az új épületrészekben „az akkumulátor gyártási kapacitás növelése (sic!) érdekében” pedig további

4 akkumulátorcella-gyártósort létesítenének a meglévő 12 mellé.

A tervek szerint néggyel bővül az úgynevezett „mixing” területek száma is – amint a lap írta, itt történik az akkumulátorgyártás első lépése, az elektródagyártás. Ez az a folyamat, amelyben azt a bizonyos oldószert (az NMP-t) használják, amelyből találtak már a gödi kutak vizében, a gyárból kiömlött szennyvízben és a levegőben is.

Komoly kapacitásbővítést tervez a Samsung Göd településén

Ezzel együtt 20 százalékkal növekedne a gyártási kapacitás, valamint a tervezett módosítás után a szerves

oldószerekből az eddigi közel 14 és fél ezer tonna helyett 22 ezer tonnányit használnának fel éves szinten.

A Samsung által beépített terület így 510 575 négyzetméterről 553 864 négyzetméterre növekedne. A hatóság közleménye szerint

„a tervezett bővítés során a gyártechnológia nem módosul, ugyan azon alapanyagokból ugyan azt (sic!) a terméket tervezik előállítani, mint ami a már meglévő gyártósoroknál történik”.

Az év elején a dél-koreai sajtó beszámolójából lehetett értesülni arról, hogy teljes gőzzel folyik a második gödi akkugyár bővítése. Nemrég született döntés a harmadik Samsung-gyár megépítéséről is.

Előtte, decemberben tíz évre előre kapott környezethasználati engedélyt a gödi Samsung a hatóságok jóváhagyásával. Ennek módosítási folyamatát indította meg a Pest Vármegyei Kormányhivatal, az engedélyezés „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé” nyilvánítva zajlik.

Magzatkárosító oldószer került a levegőbe

Mint ismert, a mostanra hatalmasra bővült akkumulátorgyár zavaróan zajos éjszakánként. Ráadásul több alkalommal is súlyosan egészségkárosító NMP-oldószer került a gödi Samsung-gyár környezetébe.

A Greenpeace Magyarország által nemrég elvégeztetett laborvizsgálat 200 mikrogramm/liter mennyiségben mutatta ki az NMP jelenlétét a környező szántóföldekre kiömlött szennyvízben. A vegyület különösen

a születendő gyermekek számára jelent veszélyt a zöldszervezet szakemberei szerint.

A vizsgálatra azért került sor, mert egy csőtörés során a Samsung-gyár szennyvize elárasztotta a környező földek egy részét, a Göd-ÉRT Egyesület pedig jelezte a problémát a Greenpeace-nek.

(Borítóképünkön Tuzson Bence, Göd országgyűlési képviselője, igazságügyi miniszter látható)