Súlyos fejlemények érkeztek a Schadl–Völner-botrány kapcsán.

Tanúként hallgatta meg a bíróság a monori végrehajtói iroda volt helyettesét, aki már részletes vallomást tett az ügyészségen a Schadl–Völner-botrány kapcsán.

A Fővárosi Törvényszéken kedden terítékre került az elmúlt évek egyik legnagyobb korrupciós botránya, a Schadl–Völner-ügy. A szóban forgó tanú neve nem derült ki, adatait bizalmasan kezeli a bíróság. Friss beszámolója azért is érdekes, mert az ügyészségen tett vallomásával összehasonlítva a Fővárosi Törvényszéken már máshogy adott elő bizonyos részleteket, vagy csak szimplán nem emlékezett az eseményekre – fejtette ki az Index.

A férfi kalandos életútjának bemutatása során szót ejtett arról, hogy a jobb fizetés reményében nyergelt át a pedagógusi pályáról a végrehajtóira. Végül egy monori irodába adta le az önéletrajzát, helyettesként dolgozott évekig. Ez idő alatt volt ideje tüzetesen átnézni a végrehajtói kinevezésekről szóló cikkeket. Megfigyelte, hogy az érintettek rendre más életúttal rendelkeztek.

A pletykafészek

Munkája során a pletykákat is szorgalmasan gyűjtötte, ezekhez egyebek mellett a végrehajtók rendezvényein, a már szomjasnak nem mondható kollégáitól jutott hozzá. A hallottakat lejegyzetelte, és amikor kitört a botrány, 2021-ben megtörténtek a letartóztatások, ügyvédhez ment és tanácsot kért, hogy mihez kezdjen a munkatársaktól kapott szóbeszédekkel. A szakértő javaslatára végül az ügyészséghez fordult.

Az összegyűjtött információk között bizonyos nevek mellé a stróman (olyan személy, aki nevét adja egy, valójában más által üzemeltetett üzlethez – szerk.) jelzőt biggyesztette, ám a tárgyaláson már azt mondta, nem ismeri a szóban forgó személyeket.

Nagyot szakított Schadl György

„A végrehajtók tejelnek Schadl Györgynek a kinevezésekért”

– fogalmazott a tanúvallomásában a szóban forgó férfi. Mint mondta, az egyik végrehajtónak 70-80 millió forintot kellett kicsengetnie az irodájáért. Konkrétumokkal azonban nem tudott szolgálni, azt hajtogatta, hogy minderről csak pletykákat hallott.

A férfi bizonyára zavarban lehetett a bírák előtt, ugyanis azt sem tudta elmondani, hogy miért fordult az ügyészséghez, hiszen az illetékes hatóságok nem keresték őt, hogy vegyen részt a büntetőügyben.

A tanú Schadl Györgyről a jegyzetei szerint úgy vélekedett, hogy a végrehajtói kar egykori elnökének

„még a római jogban sincsen kellő tudása ahhoz, hogy egy ötoldalas recenziót meg tudjon írni”.

Korábban ragaszkodott ahhoz, hogy ez benne legyen a vallomásában, a minap viszont már úgy nyilatkozott, hogy nem ismerte Schadlt, továbbá a hatóságnak kell ellenőriznie, hogy az általa elmondottak fedik-e a valóságot.

A férfit saját bevallása szerint senki sem fenyegette meg, mégis az ügyészségen tett látogatása után rövidesen anonimitást kért.

Egy hete érkeztek súlyos fejlemények a Schadl–Völner-botrány kapcsán

Mint írtuk, április 16-án folytatódott a Schadl–Völner-ügy tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. A keddi tárgyaláson nagyon súlyos dolgokat mondott el az a végrehajtó, aki bűnösnek vallotta magát abban, hogy Schadl György pénzért szerzett neki pozíciót.

Szabó Balázs végrehajtó, akit a bíróság korábban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, 2017 körül beszélt először Schadl titkárnőjével. F. Vivien akkor kérdezte meg tőle, hogy lenne-e kedve végrehajtónak állni. Cserébe a leendő végrehajtó bevételeinek egy részét kérte. Szabó az egyik olyan végrehajtó, akitől a kinevezésért cserébe védelmi pénzt szedett Schadl György.