Vészhelyzet esetén nagyon nagy segítség lehet.

Míg régen gyakori volt, hogy több generáció élt együtt, addig manapság rengeteg idős ember él távol a szeretteitől. Ettől függetlenül mindenki szeretné biztonságba tudni szeretteit – számukra jelenthet megoldást a gondosóra-program.

Kapcsolódó: Évről évre rosszabb és rosszabb magyar nyugdíjasnak lenni

Miről van szól?

A gondos óra gyakorlatilag egy országos jelzőrendszer egy karórába építve. Segítségével egy gombnyomással elérhető a diszpécserközpont, akik közvetlen és gyors támogatást nyújtanak a felhasználóknak 0-24-ben. 65 év felett ingyenesen igényelhető. Szükség esetén a diszpécser értesíteni tudja a mentőket vagy a kapcsolattartókat.

Kapcsolódó: Aki nyugdíjas és várja a pénzt, ezt a hírt olvassa el

Így lehet igényelni

A gondos órát minden 65 év feletti magyar állampolgár – vagy az általa megbízott ember – ingyenesen igényelheti. Ehhez pedig regisztrálni kell a Gondosóra oldalán, majd pár személyes adat megadása után véglegesíteni a folyamatot, az e-mailben kapott link megerősítésével. A regisztrációt követő 3-4 hétben az órát postán küldik el, előtte pedig sms-ben értesítik a címzettet.

Gondosóra/Soós Lajos/MTI

Mi lesz a csomagban?

Amikor megérkezett a csomag, az tartalmazni fogja az órát, 1 db USB-kábelt és USB-csatlakozós adaptert, 1 használati útmutatót és 1 nyak-, illetve 1 karpántot, attól függően, hol szeretnénk majd hordani a készüléket.

Így működik

A készülék rendkívül egyszerű, 1 gomb van rajta, amivel kapcsolatba lehet lépni a diszpécserekkel. Amennyiben nem tudunk beszélni, az órában lévő GPS miatt helyzetünket ugyanúgy be tudják mérni és segítséget küldeni. A készülék emellett gyorsulásjelzővel van ellátva, ezért érzékeli az esést. Zuhanyozni is bátran lehet benne, hiszen csepp- és ütésálló.Egyszerűsége miatt lassan merül és gyorsan feltölthető. Körülbelül 3-4 napig bírja töltés nélkül, de az óra jelez, ha a töltöttség extrém alacsony.

Forrás: Femina.hu