Orbán Viktor önleleplező műveletre készül. Kína kegyeit keresi.

Orbán Viktor a napokat számolja a Kína teljhatalmú urval történő találkozóig

Május 8-a és 10-e között a kínai elnök, Hszi Csin-ping lesz Orbán Viktor vendége. Erről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tájékoztatott csütörtökön a kormányinfón. Megjegyezte, 20 éve nem került sor ilyen csúcstalálkozóra a magyar fővárosban.

Mi a helyzet Kínával?

Február 16-án, pénteken Orbán Viktor miniszterelnök Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét látta vendégül Budapesten. Ekkor Pintér Sándor belügyminiszter is találkozott Hsziahonggal, továbbá a tárca közölte, hogy kínai–magyar rendészeti csúcstalálkozót tartottak a fővárosban.

Rövidesen bejelentették, hogy a tárcavezetők a rendészeti együttműködés megerősítéséről és a közös járőrszolgálatról szóló megállapodásokat írták alá.

Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár nemrég újabb részleteket osztott meg a megállapodásokról.

Mint mondta,

„a magyar belügyminisztérium és a kínai közbiztonsági minisztérium közt a közös járőrszolgálatról kötött megállapodás célja a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása”.

Hozzátette, hogy a közös járőrszolgálat a kínai turisták, valamint a Kínában tartózkodó magyar turisták védelme érdekében történik.

A Demokratikus Koalíció több kérdést is intézett a Szuverenitásvédelmi Hatósághoz – amelyet ironikus módon, állítása szerint éppen azért hozott létre az Orbán-kormány, hogy Magyarország függetlenségét őrizze, a külföldi befolyást távol tartsa. A hatóság azonban csupán Rétvári Bence szavait idézte, a turisztikai főszezonnal és a turisták érkezésével magyarázta a döntést, amely mellesleg súlyos aggályokat vet fel.

Az Európai Bizottság nincs elragadtatva az ötlettől Orbán Viktor Kína-párti tervétől

Az uniós intézmény elítéli a tagállamokban történő külföldi beavatkozás minden formáját. Éppen ezért aggódva veszik górcső alá az egyes tagországokban – így például Magyarországon – működő kínai rendőrőrsökről szóló jelentéseket. Erről Margaritis Schinas alelnök beszélt a minap az EP-képviselők vitáján, amely kifejezetten a távol-keleti országból érkező rendőrök európai jelenlétéről szólt.

Schinas a vitán rámutatott, hogy a Kínából érkező rendőrök az állítások szerint olyan feladatokat látnak el, amelyek gyakran nincsenek összhangban a jogállamiságra és a biztonságra vonatkozó EU-s elvekkel.

Szijjártó Péter Pekingbe sietett Kína érdekében

A külgazdasági és külügyminiszter a héten több bejelentést is tett a kínai fővárosból. Többek között elárulta, hogy újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről, ahova hetente két járat is fog közlekedni.