Lebegő faluként emlegetik.

Kontinensünkön számos csodálatos úti cél található, amik világszerte jól ismertek. Azonban vannak kevésbé felkapott helyek is, ahol nem kell akkora turistaáradatra számítani, mégis legalább olyan értékese. Ezekről a helyekről készült most egy összeállítás, amelyen előkelő helyen szerepel egy magyarországi lebegő falu is.

Szerepel a listán az Alicante és Benidorm között megbúvó spanyol kisváros, Villajoyosa is, amelyet a European Best Destinations az idei év legjobb titkos úti céljának választott.

A lista második helyén egy másik spanyol várost találunk, Ares del Maestrét, a harmadik a lenyűgöző Primošten lett a horvát tengerparton, Magyarország pedig épphogy lemaradt a dobogóról a bokodi úszó faluval

– írja a Roadster.

Az eredményeket bemutató TimeOut magazin külön bekezdést is szentel a Budapesttől mintegy nyolcvan kilométerre nyugatra fekvő aprócska horgászfalunak, mely, mint írja, cölöpökre épült házakból áll:

Íme, a tizennyolc legszebb rejtett gyöngyszem Európában:

Villajoyosa, Spanyolország
Ares del Maestre, Spanyolország
Primošten, Horvátország
Bokodi-tó, Magyarország
Naantali, Finnország
Bour, Feröer-szigetek
Blavand, Dánia
Ulm, Németország
Aljezur, Portugália
Dartlo, Georgia
Castro Urdiales, Spanyolország
Landmannalaugar, Izland
Cicmany, Szlovákia
Pico-sziget, Azori-szigetek
Pont-en-Royans, Franciaország
Wuppertal, Németország
Le Puy en Velay, Franciaország
Staithes, Anglia

Mit érdemes tudni a Bokodi-tóról?

A Vértes lábánál lévő, több mint 130 hektáros tó télen-nyáron kiváló úti cél azoknak, akik testi-lelki feltöltődésre vágynak. A tavat 1961-ben alakították ki a Vértesi Erőmű hűtőtavaként az Által-ér felduzzasztásával. Bár az üzem 2015-ben bezárt, az úti cél továbbra is népszerű a fotósok körében.Azonban épp a hulladékhő teremtette meg a Bokodi-tó legcsodálatosabb tulajdonságát.

Rengetek cölöpház épült a tóra

A víz még a téli cidri alatt is megőrzi melegét. Hamar fel is figyeltek rá a horgászok, hiszen minden feltétel adott egy virágzó, gazdag halállományhoz. Tíz év sem kellett hozzá, hogy partját elárasszák a cölöpházikók, napjainkra pedig már Magyarország legnépszerűbb kirándulóhelyei közé emelkedett.

Mivel a bokodi lebegő falu horgászházai magántulajdonban vannak, a látogatás alatt célszerű diszkréten és tisztelettudóan viselkedni. Fürdeni és hangoskodni nem lehet, de nem is érdemes: A tó egyedülálló hangulata úgy az igazi, ha háborítatlan arcát mutatja. Ha hosszabb ideig szeretnének elmerülni a vendégek a hely szépségében, akkor jó ötlet még indulás előtt feltankolni étellel, a parton ugyanis nincs étkezési lehetőség.

Aki horgászni szeretne, és a szerencsés kapás reményében érkezik Bokodra, nem fog csalódni. Rengeteg ponty, kárász, keszeg, harcsa és amur népesíti a vizet, de még naphal és angolna is horogra akadhat.

A Bokodi-tavat több irányból is meg lehet közelíteni, de nem mindegy, hogy melyiket választják a látogatók. A legkevesebb bonyodalommal járó útvonal Oroszlányból indul, és a Dózsa György út mentén vezet végig. A belvárostól nagyjából 40 perces autóút idővel kell számolni. A stégekhez és a lebegő házakhoz rossz minőségű földutak vezetnek, amelyeket sűrű erdő vesz körül.

Forrás: origo.hu