Pintér Sándor hiába ünnepel a kórházak adóssága kapcsán.

A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium felügyeletébe tartozó Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján közzétették, hogy melyik kórház mennyi forrást kap az adósságaik rendezésére abból a mintegy 64 milliárd forintból, amelyre vonatkozóan kormánydöntés is született.

Korábban még a Népszava írta meg, hogy a kormány nyárig két részletben mintegy 104 milliárd forintnyi tartozást rendezne. Információik szerint az első részletet – mintegy 64 milliárd forintot – egy hónapon belül, további 40 milliárd forintot júniusban utalhat a kormány a kórházak számláira.

Mint írták, ezúttal is szigorú megkötésekkel fizethetnek az adósok, így az első részletből elsősorban az állami beszállítók – köztük az energiaszolgáltatók – számláit kell kiegyenlíteni. Tehát – hívták fel a figyelmet – az orvosi eszközöket szállítókat, valamint a gyógyszercégeket

ismét hátrébb rakták a sorban.

Mekkora a kórházi adósság?

Az economx.hu beszámolója szerint jelenleg 116 milliárd forint kifizetetlen számla halmozódik az egészségügyi intézményekben, és összesen 127 intézmény részesül majd kifizetésben. Az első tíz helyen 3,4 milliárd forint és 1,3 milliárd forint közötti összeget költhetnek adósságaik rendezésére az intézmények – ismertették.

A NEAK által közölt adatok szerint

  • 3,4 milliárd forintot a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház kapta,
  • a Honvédkórház 2,3 milliárdot,
  • a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet közel 2 milliárdot,
  • a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 1,7 milliárdot,
  • az Uzsoki utcai Kórház 874 milliót,
  • a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet 271 milliót,
  • a legkevesebbet, összesen 6300 forintot (!) a Budapest XV. kerületi Önkormányzat Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény kapott.

Vannak az egyenlőbbek Pintér Sándor rendszerében

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára ugyanakkor a portálnak jelezte: a NEAK honlapján lévő táblázatban

56 milliárd forint felosztása szerepel a 64 milliárd forint helyett,

a Szegedi és a Debreceni Egyetem pedig nincs a konszolidált intézmények között.

A szakember közölte, a lista szerint a kórházak többnyire a február végi lejárt adósságuk 54-57 százalékát kapták meg, vannak azonban kivételezettek: az Albert Schweitzer, a Siófoki Kórház, az ajkai Magyar Imre Kórház, a balassagyaramati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet, a Heim Pál Gyermekkórház (96 százalék), a mosonmagyaróvári Karolina Kórház, valamint a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház

megkapta a februári teljes lejárt tartozásállományának összegét.

Takács Péternek kell könyörögni

Az egészségbiztosító közlése szerint, a kórházaknak kivételes esetben, a betegellátás érdekében még van lehetőségük arra, hogy további adósságrendezést kérjenek. Ez abban az esetben tehetik meg, ha az egészségügyi szolgáltató a fenntartója, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központ a felsőoktatásért felelős miniszter előzetes egyetértését beszerzi.

Mint írták, ilyenkor is a fenntartó, illetve a felsőoktatásért felelős miniszter az egyetértését csak abban az esetben adhatja meg, ha ahhoz az államháztartásért felelős miniszter előzetesen hozzájárul. De írhatnak levelet Takács Péternek, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárának is.