Mutatjuk, melyik projekt vágta ki náluk a biztosítékot.

Az eredetileg becsülthöz képest többe kerülhet az adófizetőknek, hogy a kormány 35 évre Mészáros Lőrinc és Szíjj László kezébe adta a magyarországi autópályák üzemeltetését, illetve bővítését – írta meg a szabadeuropa.hu.

Autópályák kerültek Mészáros Lőrinc tulajdonába

A portál több mint egy év pereskedés után kapta meg az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit a Nemzeti Koncessziós Irodától (NKOI). Az iratok feldolgozása után azt írták, hogy a korábbi számítások 12,6 ezer milliárd forintról, illetve 13,7 ezer milliárdról szóltak.

A végösszeg azonban ennél is magasabb:

a mellékletek szerint az összeg végül 15,073 ezer milliárd forint lesz.

A később bekerülő autópálya-szakaszokkal együtt pedig a szerződés értéke már 17,29 ezer milliárd forint. Ráadásul

ezek nettó összegek, vagyis nem tartalmazzák a 27 százalékos áfát.

Az eredeti szerződés szerint az állam 1666 kilométernyi útszakaszt ad kezelésbe, és további 381 kilométernyi autópályát adhat opcióként még oda a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek (MKIF). Ezek azok a szakaszok (az M5 és M6 autópálya egyes részei), amelyek még a szocialista kormányok idején épültek PPP-s konstrukcióban.

A koncessziós társaság tehát 2056-ig átveheti és üzemeltetheti az M5- és M6-szakaszokat is.

Az összeg még változhat

A lap szerint azonban az összegek változhatnak, hiszen a szerződés szerint az állam által fizetett díjak indexálhatók. A 2021-es szerződés mellékleteiben a következő 35 évben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos inflációs célszámával számoltak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint viszont 2022-ben 14,5, míg tavaly 17,6 százalékos volt az infláció, vagyis ötször-hatszor magasabb, mint az MNB célszáma.

Ez már az EU-nak is szemet szúrt

Az autópálya-koncesszió miatt kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság a magyar kormánnyal szemben – hívta fel a figyelmet a DK-s EP-képviselő Rónai Sándor, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti közös képviselőjelöltje a Facebook-videójában.

„2022 augusztusában azért fordultak az Európai Bizottság elnökéhez, mert nem tűrjük azt, hogy 35 éven át az autópálya-koncesszión keresztül

Orbán Viktor kedvenc oligarchája, Mészáros Lőrinc szétlopja a magyarokat.

A mai napon beigazolódott, hogy az Európai Bizottság nemcsak vizsgálja ezt az ügyet, de éppen az autópálya-koncesszió miatt

kötelezettségszegési eljárást indít a magyar kormánnyal szemben”

– mondta el Rónai Sándor.