Egyre többen költöznek Budapestről a környező településekre.

A családi házak átlagos négyzetméterára tíz százalékkal nőtt az elmúlt fél évben (2024 első és 2023 utolsó negyedévében) az ezt megelőző hat hónaphoz képest a fővárosi agglomerációban

– közölte az Otthon Centrum.

Az áremelkedés hátterében a megnövekedett kereslet állt, mert az agglomeráció továbbra is az ingatlanpiac népszerű terepe. Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, a Pest vármegyében található települések hetven százalékában nőtt a népesség. Ám még ennél is magasabb azon helységek aránya, ahol vándorlási többletet könyvelhettek el.

Két évtized alatt több településen is megduplázódott a lakosságszám. Ilyen például Délegyháza, Telki, vagy Pócsmegyer, a vándorlási többlet pedig hatással volt az árakra.

Ezek a legnépszerűbb agglomerációs körzetek Pest megyében

A használt házak átlagos négyzetméterára 502 ezer forint, ami 10,2 százalékkal magasabb a fél évvel korábbi árnál. Ugyanakkor szembetűnő, hogy még járási szinten is komoly árkülönbségek jellemzik a piacot. A használt családi házak terén a rekorder Váci járás 798 ezer forintos négyzetméterárral, majd a Budakeszi járás következik 745 ezer forintos átlag értékkel, míg a Szentendrei járás a harmadik, 651 ezer forintos átlaggal.

A középmezőnyben található Dunakeszi és az Érdi járás 620 ezer, valamint a Pilisvörösvár és Gödöllő járás 600 ezer forintos fajlagos árral. Minél messzebb van a térség Budapesttől, annál olcsóbb: a Ceglédi járásban 291 ezer, a Nagykőrösi járásban 255 ezer forint az átlagérték.

Forrás: roadster.hu

Kiemelt kép: illusztráció