Önálló döntésnek nincs helye a Fideszben. Navracsics Tibor mindent elárult a magyar EU-politikáról.

Magyarország húsz éve tagja az Európai Uniónak. Navracsics Tiborral az évforduló kapcsán készített interjút az index.hu.

Orbán diktál, a miniszterek végrehajtják a döntéseit

Van-e konfliktusa, vitája Orbán Viktorral abban, hogy Magyarország hogyan képviselje a nemzeti érdekeket az EU-ban? – tette fel a kérdést a portál.

„Szerencsére mindig vannak vitáink, de nemcsak nekem, hanem a többi kormánytagnak is. Ez egy vitatkozó kormány, az álláspontok ütköztetésének terepe lehet akár a követendő kommunikációs irány vagy egyes megállapodások értelmezése. De

Orbán Viktor a miniszterelnök, a kormány feje, ő dönt, mi pedig végrehajtjuk a döntéseit”

– mondta el a tárcavezető.

Sokat profitáltunk az uniós csatlakozással

Bár a szavazókhoz szóló rogáni propaganda mást próbál sulykolni, az EU-csatlakozással Magyarország rengeteget nyert. Ezt Navracsics is elismerte. Mint mondta:

„Összességében Magyarország jól járt, beleértve a területfejlesztési aspektusokat, hiszen nem tudunk ma az országnak olyan pontjára menni, ahol ne találkoznánk olyan táblával, ami azt hirdeti, hogy az adott beruházás valamelyik uniós program keretében valósult meg”.

Arról láthatóan nem szívesen beszélt a miniszter, hogy volt olyan ország, amelyik jobban megragadta a lehetőségeket, és többet hozott ki belőlük. Bár Lengyelországról ő is elismerte, hogy a csatlakozás legnagyobb nyertese.

Navracsics Tibor a magyar EU-politika terén Orbánt tartja a valódi felelősnek

Mint ismert, Navracsics 2022-ben területfejlesztési miniszterként tért vissza az ötödik Orbán-kormányba, így újra szakpolitikai felelőssége van az uniós források felhasználásában. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kohéziós alap befagyasztásakor is őt vették elő.

Beszámoltunk arról, hogy az Európai Parlament az utolsó plenáris ülésén, április 24-én komoly döntést hozott:

ismét blokkolják a Magyarországnak szánt támogatások kifizetését.

399 igen, 117 nem szavazattal hagyták jóvá a magyarországi jogállamisági helyzetéről szóló állásfoglalás, amelyet a hetes cikkely szerinti eljárás folytatásaként fogadtak el.

Az EU-s támogatásokról azonban kissé ködösen fogalmazott a miniszter. Ahogy az Erasmus-programból kizárt alapítványi fenntartású egyetemekről sem beszélt érdemben.

Védi a mundér becsületét

Orbán embereként nehéz lenne a Fidesz ellen beszélni. Navracsicsnak ez eszébe sem jutott, sőt, a biztos vesztesként a főpolgármesteri székért induló Szentkirályi Alexandrát is dicsérte.

„Budapesten is azt látom, hogy kiváló jelöltünk van, Szentkirályi Alexandra eddig nagyon jól szerepel, kifejezetten szellemes kampányt visz”

– fogalmazott.

A szavazók azonban nem így látják a helyzetet, Szentkirályi bejegyzései már a saját választóinál is kiverik a biztosítékot.