Csak sasolunk!

A parlament a kegyelmi ügy miatt hoz súlyos döntést

A gyermekek védelmével kapcsolatos törvényjavaslatokat és az ezzel összefüggő Alaptörvény-módosítást tárgyalja keddi ülésén az Országgyűlés, amely 19 javaslat elfogadásáról is dönthet.

A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés délelőtt 9 órakor kezdődik napirend előtti felszólalásokkal.

A határozathozatalok között elsőként nemzetközi szerződések kihirdetéséről dönthetnek a képviselők. Köztük van Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás, amely megteremti a Rákosrendezőre tervezett beruházás alapjait.

A parlament 2025-öt Klebelsberg Kunó egykori oktatási miniszter és Jókai Mór író emlékévévé is nyilváníthatja. Döntés lesz az oktatási, a családügyi, a kulturális tárgyú és kapcsolódó törvények módosításáról, amely a pedagógusképzéstől kezdve, egyes kulturális intézmények összevonásán át a kötött könyvárrendszerig számos területet érint.

Itt vannak a részletei a kegyelmi ügy után a parlament falai között megszavazandó törvénynek

Elfogadhatja az Országgyűlés a jogi és gazdasági versenyképesség erősítését célzó szabálymódosításokat is. Azok szerint a közgyógyellátási jogosultság 2025. január 1-jétől alanyi jogosultság esetén az alapul szolgáló körülmény fennállásáig terjedne ki, a normatív közgyógyellátást pedig 4 évre állapítanák meg.

A határozathozatalokat követően együttes általános vita lesz a kormánypárti képviselők által benyújtott, a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról, valamint a gyermekek védelme érdekében az internetes p0rnográf tartalmak elérhetőségének korlátozásáról, valamint egyes elektronikus kereskedelmi szolgáltatással és reklámtevékenységgel összefüggő törvények módosításáról.

A javaslatok alapján a gyermekek sérelmére elkövetett sz*xuális bűncselekmények nem évülnének el. Az ilyen bűncselekmények elkövetőit nem lehetne feltételesen szabadlábra bocsátani, valamint soha nem kaphatnának erkölcsi bizonyítványt. A jövőben akár 2 év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van. Új szabály lenne az is, hogy a internet-szolgáltatók a szülők kérésére kötelesek p0rnográf oldalak kiszűrésére alkalmas internetszűrési szolgáltatást biztosítani.

Megvitatják Magyarország Alaptörvényének 13. módosítását, amely rögzítené, hogy a köztársasági elnök nem adhatna kegyelmet kiskorú sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény esetén.

A mini-Dubajról

„Elrendelésnek megfelelően a MÁV Zrt. február közepén elindította a mintegy 83 bérleti és egyéb használatot biztosító szerződés megszüntetését, illetve felszólította a jogcím nélkül használókat a terület elhagyására”

– közölte a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium a múlt héten.

Mint kifejtették, az eljárások során „a lehető legnagyobb méltányossággal” járnak el, 13 jogcímmel rendelkező és a 14 jogcím nélküli lakóból 8-an elfogadták a felajánlott lakásokat, a többiekkel még egyeztetnek.

Januárban a kormányzat nyilvánosságra hozta annak a nemzetközi megállapodásnak a tervezetét, amely alapján az Egyesült Arab Emírségekből érkező befektető felépítheti a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajt. Február közepén érkezett a hír, hogy megkezdődött a rákosrendezői terület előkészítése. Jogi értesítést kaptak a bérlők és a jogcím nélküli területhasználók. Erről Lázár János tárcája számolt be.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 13-án jelentette be, hogy megállapodás született Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között a gazdasági együttműködésről, amelynek keretében 5 milliárd eurós óriásberuházással új városrész épül a Rákosrendező vasútállomás környékén. A tárcavezető hozzátette, hogy a megállapodás keretet ad az Eagle Hills ingatlanfejlesztő óriásvállalat komplex fejlesztési tervének.

A kormány március 28-án terjesztette az Országgyűlés elé az államközi szerződéstervezetet, amelyet április 11-én tárgyalt a parlament.

(MTI/Nyugati Fény)