A Magyarországi Református Egyház megszerezte a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetet.

Immár végleges a döntés: a Magyarországi Református Egyház megszerezte a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetet – írta meg a hvg.hu.

Bekebelezték az egészségügyi intézményt

2023 végén egy szokásos, rengeteg egymással össze nem függő témáról szóló salátatörvényt nyújtottak be – a 2023. évi LXXXVII. törvényt az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosításáról.

Ekkor határozott úgy az Országgyűlés, hogy „egészségügyi és szociális közfeladatok ellátásának elősegítése céljából”

a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetet ingyenesen a Magyarországi Református Egyház tulajdonába adja.

Az intézetet a feladatellátáshoz szükséges ingóságokkal és vagyoni értékű jogokkal együtt kapták meg. Az új tulajdonos az ingatlant terhelő kötelezettségeket is teljes körűen átvállalja. A szerződésben rögzíteni kell, hogy az ingatlan használata során az egyház kötelezettsége a környezet- és természetvédelmi szempontok figyelembevétele.

Különösen a biológiai sokféleség védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése. Ha az egyház a jövőben bármikor megszünteti a fenntartói jogviszonyát, minden automatikusan újra az államé.

Hivatalosan is életbe lépett

A törvényt december 20-án hirdették ki. A rendelkezés szerint mindez akkor lép hatályba, amikor lezajlik a közfeladatoknak és a szakellátási kapacitásoknak az egyházi fenntartásba történő tényleges átadása.

A Magyar Közlöny kedden késő este megjelent számában erről szólt az egészségügyet is felügyelő Pintér Sándor belügyminiszter határozata: a hatályba lépés időpontja március 1. volt.

Az intézet új honlapján hangsúlyozza, hogy a volt Törökbálinti Tüdőgyógyintézet mint Református Pulmonológiai Centrum

„változatlan helyszínen, változatlan kapacitással és területi ellátási kötelezettségekkel folytatja a Törökbálinti Tüdőgyógyintézettől átvett járó- és fekvőbeteg ellátó tevékenységet. Ellátásra szoruló betegeink a honlapunkon részletezett rendelési időkben, változatlan formában és módon tudják igénybe venni az Centrum által nyújtott járó- és fekvőbeteg szolgáltatásokat.”

Balog Zoltán is megjelent az intézményben

Törökbálint a Dunamelléki Egyházkerülethez tartozik, amelynek még mindig Balog Zoltán püspök áll az élén. A tüdőgyógyintézet pácienseinek tapasztalata szerint

előfordult, hogy személyesen tartott szemlét az intézményben.