Az ismert gyermekvédelmi szakember azonnal felmondott a Novák–Varga kegyelmi botrány kirobbanása után. Oláh Ibolya korábbi nevelője nem hajlandó a nevét adni a rendszerhez.

A minap Illésné Áncsán Aranka, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Anyácska volt a vendége az RTL Portré című műsorának. Pedagógusként, nevelőként dolgozott az elmúlt évtizedekben, ő a Tűzcsiholó Egyesület alapítója. A szakember, aki Oláh Ibolya énekesnő életében is fontos szerepet tölt be, a gyermekvédelem kapcsán szólalt meg az RTL stúdiójában.

Illésné a kegyelmi ügy kirobbanása után hagyta el a pályát, elmondása szerint megdöbbentő, felháborító, dühítő, ami történt.

Ugyanakkor fontos, hogy végre erre a terület került a középpontba. Mint hangsúlyozta,

nagyon nagy baj van a gyermekvédelemben.

Mi a gond? A Novák–Varga kegyelmi botrány után fókusz került a kulcsproblémákra

Többek között az a probléma, hogy nincsenek gondozási helyek – fogalmazott.

Nincs elég gyermekotthon, nincs elég hely a nevelőszülőnél, nincs elég hely a lakásotthonokban, gyerekotthonokban, speciális otthonokban. Nemcsak a normál problémákkal küzdő gyerekek számára nincsen hely, hanem azoknak a gyerekeknek sem, akik súlyosan magatartás-zavarosak vagy dr0gfogyasztók. Az ő számukra speciális otthoni létszámnak vagy lehetőségnek kellene lennie, de nincsen

– részletezte, megjegyezve, hogy a különböző gondok miatt sok nevelőszülő dobja be a törölközőt.

Meglátása szerint minél több idő telik el a botrány kirobbanása óta, annál nagyobb lesz a csend körülötte. Ezt nem szabad engedni, javítani kell a helyzeten – emelte ki.

Mint kifejtette, kollégáival felkeresték Fülöp Attila gondoskodáspolitikai államtitkárt, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a gyermekvédelemmel kapcsolatos aggályokról. Utóbbi elmondta, látják a problémákat, bizonyos területeken pénz nélkül is lehetne javítani.

Az Orbán-kormány gyermekvédelmi törvényjavaslatáról

A szakember szerint

a megoldás nem a szigorításban rejlik, hanem az alapellátás megerősítésében.

Mint részletezte, meg kellene emelni a családi pótlék összegét, védett munkalehetőséget kellene kínálni az édesanyáknak, mindemellett pedig

tisztességes béreket kellene adni a gyermekvédelemben dolgozóknak.

Épp a minap számoltunk be arról, hogy a gyermekek védelmével kapcsolatos törvényjavaslatokat és az ezzel összefüggő Alaptörvény-módosítást tárgyalta keddi ülésén az Országgyűlés.

Általános vita zajlott a kormánypárti képviselők által benyújtott, a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról, valamint az internetes p0rnográf tartalmak elérhetőségének korlátozásáról, valamint egyes kereskedelmi szolgáltatásokkal és reklámtevékenységgel összefüggő törvények módosításáról.

(Nyugati Fény nyomán)