Szijjártó Péter gyógyszere elgurulni látszik.

A NATOöles léptekkel halad a korábban közösen felrajzolt vörös vonalak átlépése felé„, az észak-atlanti szövetség most már 100 milliárd dollárt akar még belepumpálni az ukrajnai háborúba – fogalmazott Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról beszélt, hogy a béke egyre távolibbnak tűnik Európában. Mint mondta, az észak-atlanti szövetség főtitkárának a pénzügyi támogatásról szóló javaslatát kedden kapták meg első olvasatra a tagállamok.

„Ráadásul ennek a 100 milliárd dollárnak 5 év alatt kellene összegyűlnie, ami azt jelenti, hogy a NATO-ban a háború legalább ötéves elhúzódásával számolnak”

– vélekedett Szijjártó.

Azt pedig tudjuk, hogy ez micsoda kockázatot jelent, hiszen minden egyes nap, ami evvel a háborúval telik el, az gyakorlatilag a háború időbeli és földrajzi tovább terjedésének kockázatát hozza magával”

– fűzte hozzá.

A tárcavezető megerősítette a magyar kormány álláspontját. Aszerint a harctéren nincs megoldás, csak hałottak és pusztítás, a rendezést csakis a tárgyalások hozhatják el.

„Ennek a háborúnak nincsenek és nem is lehetnek nyertesei, ennek a háborúnak csak vesztesei vannak”

– fogalmazott.

Az adófizetők pénzéről is szót ejtett

Szijjártó leszögezte, a magyar kormány nem kíván részt venni a NATO fegyverszállítási és kiképzési műveletében, a kabinet ehhez nem akar adófizetői forintokkal hozzájárulni.

„Mi, a következő hetekben, ezen javaslatok tárgyalása során így továbbra is azért fogunk küzdeni, hogy Magyarország kimaradhasson ebből az őrületből, Magyarország kimaradhasson a fegyverszállításból, Magyarország kimaradhasson az ukrán katonák képzéséből, és Magyarország kimaradhasson ennek a 100 milliárd dollárnak az összegyűjtéséből és a háborúba történő belepumpálásából”

– sorolta.

„Nekünk, a magyar kormánynak a magyar emberek biztonsága az első, és a mi legfontosabb feladatunk, hogy a magyar emberek biztonságát garantáljuk”

– közölte.

„Láthatjuk a világháborús, az atomháborús előkészületeket, láthatjuk ezt az egész őrületet. És ezt csak úgy lehet megállítani, ha június 9-én békepárti politikusokat küldünk az Európai Parlamentbe”

– részletezte, bár a fegyverért könyörgő Orbán Viktor pártjáról nehezen mondható el a békepártiság, ugyanis évek óta gerjeszti a szervezet a mesterséges polgárháborút hazánkban.

„Ehhez Magyarországon is hozzá tudunk járulni. Nem szabad elfelejteni: a béke színe a narancs, a béke neve pedig a Fidesz”

– jegyezte meg.

Orbán Viktor magánakcióiról

Mint köztudott, a miniszterelnök falra mászik attól, hogy stiklijei miatt az Európai Unió a fél szemét mindig rajta tartja. Nem mintha ez akkora örömöt okozna a közösségnek, annak politikusai ugyanis már jelezték, hogy tele van a hócipőjük a magyar miniszterelnök magánakcióival, szívesen megmutatná neki a kifelé vezető ajtót.

Emlékezetes, hogy a Vlagyimir Putyinnal bazsalygó Orbán Viktor igyekezett keresztbe tenni a közösség törekvéseinek, amelyek Ukrajna megsegítésére irányultak. Úgy tűnik, a NATO-ban sincs ez másképp, Szijjártó szavai szerint ismét minden kártyájukat bevetik, hogy a szomszédos országnak ne legyen „könnyebb” a helyzete, miután már több mint 2 éve támadás alatt állnak, „hála” az agresszor Oroszországnak.

Az atomháborús előkészületekről

Az atomháborús előkészületekről szót ejtve éppen Oroszország helyezte kilátásba a Párizs elleni at0mcsapás lehetőségét. Minderről Pjotr Tolsztoj, az orosz parlament alsóházának alelnöke beszélt a francia BFM TV-nek.

Putyin már februárban kijelentette: országa „stratégiai nukleáris erői teljes készültségben állnak„. Az orosz vezető azóta többször is

megpendítette az atomháború és az emberi civilizáció megsemmisülésének lehetőségeit.

A jelek szerint tehát Oroszország kirobbantott egy háborút, a megtámadott Ukrajna segítségére sietett és sietne több állam, ez pedig nem tetszik Putyinnak, így atomcsapással fenyegetőzik. Szijjártó, akinek főnöke köztudottan az orosz elnökkel cimborál, ezt nem említette a közleményében, bár ezt nem is várhattuk tőle.

A közelgő választásokról

Deutsch Tamás lett a Fidesz EP-listavezetője. Mint arról beszámoltunk, idén is megrendezték Budapesten a CPAC Hungaryt, azaz a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi dzsemboriját (jelentése cserkésztalálkozó, de a kormánypárti véleményvezérek előszeretettel használják ezt a szót a rendezvényre – a szerk.). A 2024-es rendezvény volt a harmadik CPAC; ezúttal április 25-én és 26-án került sor az eseményre, amelyen Deutsch is felszólalt.

A CPAC Hungary egyik sztárfellépője Orbán Viktor volt. Ő szokásához híven Brüsszellel hadakozott, beszédében az EP-választások fontosságát hangsúlyozta, valamint 5 lépést emlegetett, amellyel szerinte a progresszívek már-már világuralomra (sic!) törnének. Mondandójától a hallgatóság felének minden bizonnyal kikerekedett a szeme.

Orbán Viktor ellentmondásos kijelentéseiről

A kormányfő a V4-ek februári találkozóján azt hangoztatta, hogy a hazai nemzetbiztonság szempontjából kulcsfontosságú az Oroszország és Magyarország között fekvő Ukrajna, annak léte, hiszen nem akarunk újra közös határt a Vlagyimir Putyin vezette állammal. Az oroszpárti magyar kormány így sokadszorra keveredett önellentmondásba.

A miniszterelnök ugyanakkor hiszi, hogy Ukrajna immár nem szuverén ország. Éppen ezen meggyőződése adhatna okot arra, hogy minden erejével támogassa Volodimir Zelenszkijék önvédelmi harcát az agresszor Oroszországgal szemben.

A magyar kormány azonban nem így tesz, sőt, Orbán és emberei rendre Putyinékkal kokettálnak, az oroszbarát magyar politikát pedig aggodalommal nézi az Európai Unió, amelyben a miniszterelnök többek szerint a”trójai faló” szerepét játssza.

(MTI/Nyugati Fény)