Biztos ehhez is ért.

Tiborcz István egyik sikeres üzletet köti a másik után. Miután a pénzügyek, az ingatlan- és hotelbiznisz, a logisztika vagy az energetika területén már kiteljesedett, erdészeti, faipari és növénytermesztési birodalmának felépítéséhez is hozzálátott a miniszterelnöki vő – írta meg a hvg.hu.

Az átláthatatlan magántőkealapot részesíti előnyben

A magántőkealapos konstrukciót választotta Tiborcz, amikor 2024 elején megvásárolta addigi olasz tulajdonosától a kifejezetten jó pénzügyi pozícióban lévő Drawa Mezőgazdasági és Erdőgazdálkodási Kft.-t.

A cég az agráriumban szinte mindennel foglalkozik.

Hatalmas, 5000 hektáros földterület Somogyban, faipari és raklapgyártó üzem, sőt még egy Széchenyi-kastély is a tulajdonába került a vásárlással. A vállalkozás 2022 végén ötmilliárd forintos saját tőkével rendelkezik, és csaknem hárommilliárdos árbevétel mellett bő félmilliárdos nyereséggel büszkélkedhet.

A felvásárlást a Tiborcz István miniszterelnöki vőhöz kötődő Főnix Magántőkealap hajtotta végre egy projektcégen, az Agrár Invest Alpha Kft.-n keresztül. Alig észlelhető arányban bent maradt a vállalatban az olasz Rappo Isacco, aki több, a Drawa tevékenységéhez kapcsolódó vállalkozást menedzsel.

A Főnix magántőkealap egyike azoknak, amelyekbe az állami MFB Bank 50 milliárd forintnyi tőkét pumpált a koronavírus-járvány kitörése utáni krízisre hivatkozva.

Tovább nyújthatja a csápjait Tiborcz István

Tiborcz további terjeszkedésre készülhet az agrárszektorban,

és ez a cégstruktúrára is hatással van. A Főnix létrehozott egy másik projektvállalatot, az Agrár Invest Béta Kft.-t, az pedig a finanszírozásra szánt Agrár Finance Kft.-t.

Hogy az Agrár Finance Kft. mekkora állami támogatáshoz juthat még a jövőben, azt nehéz előre látni.