Egészen meghökkentő kijelentéseket tett a pénzügyminiszter a magyar gazdaságról. Varga Mihály egy nemzetközi panelbeszélgetés során fejtette ki nézeteit a keleti nyitással kapcsolatban.

Elárulta, mi a magyar érdek igazából

„Magyarország másfél évtizeddel ezelőtt szakított az egyoldalú, elzárkózó gazdaságpolitikával, és

a magyar érdekeket előtérbe helyezve, Kelet felé is nyitottunk

– jelentette ki Varga Mihály a Taskenti Nemzetközi Befektetői Fórum panelbeszélgetésén, amelyen az Egyesület Arab Emírségek, illetve Omán gazdasági miniszterei, valamint az OPEC és Üzbegisztán befektetési alapjainak vezetői vettek részt.

Ázsiára helyezik a fókuszt

A Pénzügyminisztérium pénteki közleménye szerint a tárcavezető állította: „Magyarország ma a világ egyik legnyitottabb gazdasága, méretéhez képest kiemelkedő exportteljesítménnyel, magas beruházási rátával és versenyképes adórendszerrel”.

A panelbeszélgetésen Varga Mihály azt hangoztatta: az elmúlt négy év válságai rávilágítottak arra, hogy amikor a válság globális, nincs külső segítség, amire támaszkodhatnánk. Ezért a legfontosabb stratégiai cél egy ellenálló gazdaság felépítése – mesélte.

Úgy fogalmazott: a blokkosodás mindig konfliktusokhoz vezet, amelyek „gyakran háborúval végződnek”, a kapcsolatépítés, az együttműködés viszont mindig valós eredményeket hoz, ezért a magyar kormány is ezt a politikát folytatja.

„Meggyőződésünk, hogy elzárkózás helyett a gazdasági együttműködés erősítésére van szükség Európa és Ázsia között. A kormány ennek megfelelően indította el a keleti nyitás politikáját, amelynek köszönhetően

stratégiai partnerekre találtunk a közép-ázsiai térségben is”

– magyarázta el a dolgokat Varga Mihály.

Az „eredmények” világosak?

Azt is mondta: az „eredmények” ma már világosak, Magyarország – szerinte – híd szerepet tölt be Európa és Ázsia gazdasági együttműködésében, a legtöbb beruházás Ázsiából érkezik Magyarországra, miközben hazánk is képes növelni kivitelét és beruházásait a térségben – állította.

A miniszter a (borús) gazdasági kilátásokról szólva elmondta: az orosz–ukrán háború, a közel-keleti konfliktus és

„a német gazdaság gyengélkedése” is visszafogja a gazdasági teljesítményt (!),

ennek ellenére a magyar gazdaság véleménye szerint „visszatért a növekedési pályára” (?).

Kapcsolódó: Elbúcsúzhatunk a 13. havi nyugdíjtól? Ezt mindenki megérzi majd

Varga Mihály rendkívül optimista

Varga Mihály prognosztizálta: az év egészében 2,5 százalékkal bővülhet szerinte a magyar gazdaság, jövőre pedig – az Európai Bizottság és az IMF előrejelzése szerint is –

az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehet (?)

– jósolta közleményében a pénzügyminiszter.

(MTI)