A magyar árak már megfizethetetlenek.

Az elmúlt hónapokban drasztikusan megugrott a Szlovákiába bevásárolni átjárók száma, egyre messzebbről is nekiindulnak a magyarok vásárolni – írta meg a g7.hu. Az élelmiszerárak Magyarországon egekben vannak az infláció miatt.

Egyre többen vásárolnak a szomszéd országban

A révkomáromi (komárnói) élelmiszerboltok parkolói minden hétvégén tele vannak magyar rendszámú autókkal, és a pénzváltónál is rendre sorokban állnak a forintjukat euróra váltani készülő magyarok. Degeszre tömött bevásárló kocsikból pakolják tele élelmiszerrel a csomagtartóikat a magyar bevásárlóturisták.

A határhoz közel fekvő városokból eddig is sokan mentek át vásárolni. De a portálnak nyilatkozó Hovanyecz István szerint az utóbbi időben

nőtt azoknak a száma, akik rendszeres vásárlók lettek.

Hovanyecz maga is régóta jár át havi kétszer vásárolni, és a hozzá hasonló ingázóknak alapított is egy Facebook-csoportot. Ő számszerűen is látja a növekedést, ugyanis az általa igazgatott közösség létszáma az utóbbi időben hirtelen 60 ezer felettire dagadt.

A jelek szerint ráadásul most már a határtól akár száz vagy annál is több kilométerre lakók is elkezdtek kijárni vásárolni.

Több az akció Szlovákiában

A portál a dohánytermékek árán mutatta be, hogy miért éri meg átjárni. Ha akció van Szlovákiában, akkor adott esetben 5-600 forintot is lehet spórolni egyetlen dobozon, vagyis 12-15 doboz árából kijön a 200 kilométeres oda-vissza út teljes üzemanyagköltsége. (Magyarországon ráadásul a dohánytermékeket nem akciózzák.)

De hasonló számokat kapunk akkor is, ha sört vagy sajtot venne az ember.

A tarifák megváltoztatásával egyesek

országbérlettel ingyen utaznak Komáromig,

ahonnan helyi kisbuszjárat jár át a szlovák oldalra. Így még az útiköltségen is lehet spórolni – igaz, így kevesebb dolgot tud venni az ember, ráadásul azt is cipelni kell.

Az általános vélekedés szerint

Szlovákiában a magyar boltokhoz képest nagyobbak a leárazások,

és a szlovák üzletek akciós újságai előre elérhetőek, könnyebb tervezni. A beszámolók szerint a szlovák boltokban szinte mindig van magyarul beszélő eladó-segítő, és általában kedvesek az eladók.