Nőügyekkel nem foglalkoznak?

Elismerésben részesülnek a családok?

„Magyarországon széles körű az anyaság megbecsültsége” (?) – állította a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

„Magyarországon mind a családokban, mind az állam részéről elismerésben részesülnek az édesanyák”

– magyarázták hazug közleményükben.

Úgy folytatták: a magyarok többsége megünnepli az anyák napját, az állam pedig „számos intézkedéssel támogatja az anyákat”.

Kapcsolódó: Tragédia: Egy Hódmezővásárhelynyivel lettünk kevesebben tavaly

Közölték: az intézet korábbi felméréséből szerintük „kiderült”, hogy a magyarok 96 százaléka felköszönti az édesanyját anyák napján. A többség (91 százalék) úgy nyilatkozott, hogy jó a kapcsolata az édesanyjával, amit bizonyít, hogy tízből nyolcan napi rendszerességgel beszélnek vele – mesélték, hozzátéve: a legtöbb magyar (78 százalék) szerintük úgy gondolja, hogy az anyák tartják össze a családokat és a gyermekek felnevelésében nekik van a legnagyobb szerepük.

Kapcsolódó: Sokkoló részletek derültek ki a bicskei gyermekotthonban történtekről

Felidézték: Magyarországon 3,13 millió anya él, akik életük során összesen 6,22 millió gyermeknek adtak életet, azaz a magyarországi anyáknak átlagosan két gyermekük van. A 2000-es évek eleje óta a felnőtt korú nők körülbelül háromnegyede édesanya. 2011-hez képest az átlagos gyermekszám a 20-35 éves anyai korosztályban kissé növekedett (1,67-ről 1,72-re), miközben a 45-49 éves anyák körében most 10 ezerrel több a nagycsaládos, azaz a három vagy több gyermeket nevelő édesanya, mint 2011-ben.

Kapcsolódó: Meghozta az eredményt Orbánék „családbarát” kormányzása: Egyre nagyobb bajban az ország

Mire alapozzák a „családpolitikájukat” Orbánék?

Értékelésük szerint Magyarország a „családpolitikáját” az édesanyákra alapozza, az ő igényeikhez igazodik az intézkedések jelentős része. Szerintük a kormányzat „számos lehetőséget biztosít”, amely célzottan az anyákat támogatja.

Azt közölték: az anyaság és a gyermeknevelés elismerését fejezik ki szerintük az anyáknak járó adókedvezmények, a csecsemőgondozási díj összegének emelése, a gyed extra, a diákhitel-tartozások elengedése, a munkaerőpiaci kedvezmények, ahogy a Nők 40 is, amely a nagymamák lehetőségeit bővíti – magyarázták.

„Magyarország és a magyar emberek megbecsülik az édesanyákat”

– áll a közleményben.

Nem minden stimmel a Kopp Mária Intézet közleményével

Miután kiderült, mennyire „megbecsüli” a családokat és az anyákat Orbán Viktor kormánya, megjegyezzük: pénteken derült ki, hogy havi 129 ezer forint törlesztőrészletet fizethetnek azok az első babaváró hitelesek, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudták teljesíteni a „családbarát” Orbán-kormány által elvárt feltételeket a gyermekvállalással kapcsolatban. Sőt, +5 százalékos büntetőkamattal is kell, hogy számoljanak, amelyet vissza kell fizetniük.

Biztos, hogy büntetőkamatot kell fizetniük a családoknak, ahol nem született meg a gyermek

Mindezt Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium „családokért felelős” államtitkára is megerősítette az Indexnek adott interjújában. Arról beszélt, hogy a Magyar Államkincstárnál lévő összevetés szerint a 2019-ben igényelt babavárók esetében az igénylők kevesebb mint negyedénél nem volt igazolva az, hogy megszületett az első gyermek.

Közölte: ahol bizonyosan nincs remény a gyermekvállalásra, azok az esetek, ahol a gyermeket vállaló pár elvált. Hozzátette, ebben az esetben

a kamattámogatást a jegybanki alapkamat +5 százalékos büntetőkamattal kell visszafizetni (!).

Eltörölhetik a családi pótlékot is Orbán Viktorék

Mint ismert, a kormányzat már azt sem nem titkolja, hogy tervezik a családi pótlék megszüntetését. Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára ugyanis arra tett utalást a közelmúltban, hogy szerintük a családi pótlék fenntartása felesleges. A családi pótlék jelenleg az első gyermek születésétől jár, ameddig az érintett középfokú oktatási intézménybe jár, de legfeljebb 20 éves korig. A juttatás összege

2008 óta gyermekenként 12.200 forint (!).

Számos szakmai szervezet kérte már a 16 éve változatlan összeg megemelését, de erre egyelőre nem került sor. Sőt, a fenti példa azt jelzi, akár ezt a csekély összeget is megvonhatják a magyar családoktól Orbán Viktorék. Vajon mi történne, ha nem becsülnék meg őket?

(Borítóképünkön Novák Katalin és Hornung Ágnes látható)