Lázár János minisztériuma nagyon nem szeretné, ha az emberek döntenének a kormányzat kiemelt beruházásairól. Az Építési és Közlekedési minisztérium megtámadta a Kúria döntését a népszavazási kezdeményezésről.

Orbán Viktor kormánya visszaél a kiemelt beruházásokkal

Népszavazást tartanának a kormány kiemelt beruházásainak ügyében, ugyanis joggal feltételezhető, hogy az Orbán-kormány visszaél ezzel a lehetőséggel, és csupán azokat a beruházásokat minősíti kiemeltté, amelyek kedvesek számára, vagy amelyhez érdeke fűződik.

Miután a Kúria döntése nyomán kiderült, nincs akadálya annak, hogy az LMP népszavazást kezdeményezzen a kiemelt beruházássá nyilvánítás ellen, Lázár János Építési és Közlekedési Minisztériuma azt közölte:

nem fogadják el a Kúria döntését.

A Nemzeti Választási Bizottság átengedte a népszavazást kezdeményezést

A Nemzeti Választási Bizottság február 1-jén átengedte a párt népszavazási kezdeményezését, amellyel hatályon kívül lehetne helyezni az építésügyi törvény kiemelt beruházások szabályozására vonatkozó részét. Az LMP népszavazási kezdeményezését később többen is megtámadták a Kúriánál, köztük Lázár Jánosék is.

Kapcsolódó: Mi folyik itt? Lázár János megtámadott egy hitelesített népszavazási kérdést

Az üggyel kapcsolatban Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese arról számolt be, hogy a Kúria döntött a népszavazásról: kimondták,

megtartható a népszavazás arról, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül az építészeti törvény kiemelt beruházásokról szóló részét.

A Kúria közölte: nincs semmi akadálya, hogy népszavazást tartsanak az ügyben

A Kúria állásfoglalásában közölte: a népszavazási kérdés nem vonatkozik a költségvetésre, így nincs akadálya népszavazást tartani a témában. Hozzátették: nem következik be a választópolgári egyértelműség sérelme sem, mert a népszavazásra javasolt kérdést az átlagosan tájékozott választópolgárok egyértelműen meg tudják válaszolni.

Kapcsolódó: Kiszivárgott Lázárék szupertitkos terve: Kiderült, miről seftel az arabokkal az Orbán-kormány

„Nem fogadja el a Kúria döntését az Építési és Közlekedési Minisztérium, az Alkotmánybírósághoz fordulnak”

– közölte Lázár János tárcája az RTL Híradónak.

Jelezték, Lázár minisztériumának már csak ez az egy „jogi lehetősége” maradt, hogy megtámadják a párt által indított népszavazási kezdeményezést. Így még koránt sem biztos, hogy lehet majd szavazni a kiemelt beruházásokról.

Az ellenzéki párt hangsúlyozta: ez a törvény lehetővé teszi, hogy a magyar jogrendszer fölé helyeződjenek olyan, a kormány számára kedves beruházások, amelyeket mindenképpen megvalósítanának.

  • „Stadionépítések,
  • közlekedési,
  • kulturális,
  • turisztikai beruházások,
  • akkumulátoripari fejlesztések – az elmúlt években

több száz építkezést nyilvánított nemzetgazdasági szempontból kiemeltté a kormány, időnként magáncélúakat is”

– hangzott el a híradóban.

Nagyon megijedtek Lázár Jánosék, az Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy ne dönthessenek az emberek

A tárca korábban azzal „indokolta” a kezdeményezés megtámadását, hogy az „hatással lehet a központi költségvetésre, és ilyen ügyekben nem lehet népszavazást kiírni”. A Kúria azonban nem látta megalapozottnak ezt az érvelést.

A csatornának az Építési és Közlekedési Minisztérium azt írta:

„Alkotmányi jogi panasszal élünk és az Alkotmánybírósághoz fordulunk.

A magyar építészetről szóló törvény kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályainak megtartása Magyarország stratégiai érdeke.

A más országokban is alkalmazott eljárásrend garantálja, hogy a régió országainak befektetés ösztönző versenyében ne szenvedjük behozhatatlan hátrányt”.

Az LMP által benyújtott, egyébként a Kúria által is elfogadott népszavazási kérdés így szól:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?”

Videó: