Furcsa dolgokat mondott a direktor a Nemzeti Színházban történtekről.

Mint megírtuk, többé már nem tagja a Nemzeti Színháznak az országszerte hatalmas népszerűségnek örvendő Udvaros Dorottya. A Kossuth– és Jászai Mari-díjjal kitüntetett színésznő a Magyar Hangnak beszélt arról, hogy az intézmény vezetője, Vidnyánszky Attila nem hosszabbította meg a szerződését.

Udvaros Dorottya szerint a Nemzetiben alig rendeznek már magyar művészek

Vidnyánszky azzal érvelt a Nemzet Színészének, hogy az intézmény nehéz anyagi helyzetben van, a kormány 380 millió forintos elvonása miatt a költségvetés sok sebből v*rzik. Szombaton kirdeült, hogy Udvaros Dorottya kirúgását követően egymás után jelentik be felmondásukat a Nemzeti Színház művészei.

„Elfogadom, hogy anyagi problémák vannak, de ha valóban ilyen rossz a helyzet,

akkor miért kell újabb és újabb külföldi rendezőt leszerződtetni hatalmas összegekért?

A Nemzetiben már alig rendeznek magyar művészek”

– fogalmazott a történtekkel kapcsolatban Udvaros Dorottya.

Az Index információ szerint nem Udvaros Dorottya az egyetlen, aki távozik a színházból. Nem tér már vissza a Rómeó és Júlia tavaly novemberi előadásán súlyos balesetet szenvedő Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó sem. Felmondott továbbá Barta Ágnes és férje, Mészáros Martin, illetve Szép Domán és Szabó Sebestyén László is, Farkas Dénes pedig már korábban bejelentette felmondását.

A portálnak eddig Barta Ágnes erősítette meg, hogy közös megegyezéssel valóban távozik a Nemzetiből.

Mint mondott Vidnyánszky Attila Udvaros Dorottya kirúgásáról?

Miután kirobbant a botrány, az intézmény vezetője is megszólalt az ügyben.

„Udvaros Dorottyának határozatlan idejű és élő szerződése van a Nemzeti Színházzal.

Senki sem szüntetett meg tehát semmilyen szerződést”

– magyarázta a direktor az Origónak adott szombati interjújában.

Vidnyánszky eddig nem nyilatkozott Udvaros Dorottya távozásáról, a színház péntek délután is csak egy egymondatos közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy Udvaros „továbbra is határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezik”.

Az intézmény vezetője az interjúban azt mondta, szerinte ahogy egykor Törőcsik Marinak, úgy Udvaros Dorottyának is szerződésmódosítást ajánlott.

„Míg Törőcsik Mari tovább dolgozott a Nemzeti Színházban, és nem emelte politikai dimenzióba az ittlétét, Dorottya már régóta folyamatosan ezt teszi.

Ez persze legitim szerepfelfogás, csak nem biztos, hogy a szakmáról szól”

– magyarázta.

Sosem firtatta, ki mit gondol?

Méltatlannak nevezte a „sajtón keresztüli üzengetést”, egyúttal visszautasította, hogy vezetőként bármilyen retorziót alkalmazott volna a más világnézetű alkalmazottal szemben.

„Azt, hogy ki mit gondol politikai kérdésekről,

sosem firtattam,

azt pedig tíz éve mindenféle következmény nélkül nézem végig, ahogyan Dorottya hangot ad a politikai-közéleti meggyőződésének”

– mesélte, majd kifakadt, és felvetette:

„Hány liberális színházigazgató viselné el némán,

hogy az egyik társulati tag ellene vagy a számára fontos ügy ellen tüntet?”

Megerősítette: zajlik az „átalakítás”

Úgy tartja, Udvarossal a véleménykülönbségek ellenére is együtt tudtak dolgozni, a Nemzetiben egyébként is sokféle ember és gondolkodásmód jelenik meg, ahol a másként gondolkozókat soha nem érte hátrány – állította.

A többi távozó művésszel kapcsolatban elmondta:

valóban zajlik „átalakulás”,

de tíz év után szerinte ez „természetes folyamat”. A balesetben megsérült színészek távozásáról azt mondta: ő erről még nem értesült, szerinte ők megtartják szerepeiket.

A balesetről azt mondta, a színház valamennyi dolgozója számára elérhető a belső vizsgálat eredménye, Udvaros pedig szerinte csúsztatott, amikor belső vizsgálatról és a felelősségre vonás hiányáról beszélt. Vidnyánszky állította, a belső vizsgálat nem azt mondta ki, hogy senkit nem lehet felelősségre vonni, hanem azt, hogy nem lehet egyszemélyi felelőst találni.

Tagadta Udvaros azzal kapcsolatos kijelentését is, miszerint a külföldi rendezők elvennék a teret a saját produkcióktól a színházban. Vidnyánszky azt mondta, idén nyolc bemutatót terveztek, ezekből csak kettőt rendezett volna külföldi. Azt is állította, hogy szerinte a Nemzeti Színház látogatottsága az évadban 98 százalék fölött volt.