A helyiek aggódnak.

A tiltakozás ellenére mégis épülhet vízisport-élménypálya a Balaton déli részén. A tavaly nyáron Balatonvilágosra tervezett 2 hektáros élményparkot a kivitelező végül a helyiek felháborodása miatt elvetette. Jelenleg azonban egy új tervezet alapján alig pár kilométerre az eredeti helyszíntől, Balatonaligán valósulhat meg a projekt.

Ráadásul itt már 3,5 hektárnyi vízfelületen – írta meg a 444.hu.

Tavaly is nagy felháborodást keltett, akkor még Balatonvilágoson

Megírtuk, hogy Balatonvilágoson felparcellázták a tó melletti sétányt, ezeken vízparti telkek lesznek. Panorámás hotelek is épülnének a területen, amely a rendszerváltásig a szocialista elit zárt pihenőhelye volt. Az 1990-es évektől többé-kevésbé szabad volt ide a bejárás, lehetett strandolni, napozni. A helyiek most attól tartanak, hogy a korábbi ígéretekkel szemben

a partot csak az új tulajdonosok használhatják majd.

Emellett terveztek egy vízi-élménypályát is. A beruházástól tavaly nyáron a kivitelező azután állt el, hogy a helyiek felháborodtak a tájékoztatás teljes hiányán. Miközben a projekt nemcsak a balatonvilágosi fizetős strandot, hanem a mellette lévő 40 ingatlant is közvetlenül érintette volna.

A mindössze 70 fő befogadására képes komplexum célja az lett volna, hogy „turisztikai célponttá tegye az élményközpontot”, a beruházó pedig a B.Á.B. Numberone Go Kft. volt.

Az új tervezet alapján B.Á.B. Numberone Go most Balatonaligán, közvetlenül a Club Aliga közstrandja és az önkormányzati rész előtt építené meg az élménypályát. A tervek szerint itt vízibanánozni és vízipisztolyozni is lehetne. A beruházás engedélyezési eljárásának részleteit nemrég egy nyilvános Facebook-csoportban osztották meg.

A közérdekű adatigényléssel kikért információk alapján

az élménypálya összterülete 35 100 négyzetméter lesz.

A mederbérleti szerződés szerint 3 évre, évi nagyjából 860 ezer forintért veszik majd bérbe.

Tájékoztatást még nem adott a helyieknek sem az önkormányzat, sem a vállalkozó.

A helyieket aggasztja a park környezetre és a településre gyakorolt hatása.

Amiatt is aggódnak, hogy egy, a szabad vízen való tartózkodásról szóló rendelkezés miatt a park 100 méteres körzetében sem lehet majd fürdeni. Ez azt jelentené, hogy a pálya alapterületével és a védőtávolsággal együtt nagyjából

15,7 hektárnyi vízfelület lenne elzárva a fürdőzők elől a Balatonban.

Kormánykörök szerezték meg a területet

A Club Aliga területe korábban Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségéhez tartozó céghez került. Majd előbb Jellinek Dánielhez, tavaly pedig a NER-közeli, építőipari beruházásokkal foglalkozó Balázs Attilához.

Innentől nem lehet a véletlennek tulajdonítani, hogy az Orbán-kormány a területet 2022-ben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette, így speciális szabályok vonatkoznak rá.

A helyiek már 2022-ben riadót fújtak: természetrombolással járna a korábban Club Aliga, jelenleg pedig Aligaliget néven futó projekt – állították az építési terveket régóta kritizáló civilek.

A beruházó ugyanis

180 méter hosszú szállodát húzna fel a mesés panorámájú partfal tetejére, aljára pedig villaépületeket építene.

(Kiemelt képünk illusztráció)